Blog > Duben 2018 > Čtyři faktory, které ovlivňují vaši mobilitu v mechanickém invalidním vozíku

Čtyři faktory, které ovlivňují vaši mobilitu v mechanickém invalidním vozíku

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Co má větší vliv na manévrovatelnost mechanického invalidního vozíku? Hmotnost osoby, která ji používá nebo materiál, z něhož je rám vyroben? Ve skutečnosti ji ovlivňují obě tyto věci stejně a přidává se k nim celá řada dalších proměnných, včetně tření vašeho vozíku (ovlivňuje odolnost a opotřebení a v konečném důsledku také vaši mobilitu).

Je třeba vzít v úvahu i biomechanické faktory vozíku (velikost a poloha kol, vzdálenost mezi bočnicemi vozíku a úhel sklonu kol, jakož i další proměnné související s jeho použitím. 

New call-to-action

Pokud uvážíte všechny tyto skutečnosti, zvolíte si nejen ten nejvhodnější mechanickývozík, ale budete mít i více prostoru pro řešení problémů s mobilitou.

Proč je volba nejvhodnějšího mechanického vozíku tak důležitá?

Hlavní funkcí vozíku je maximální uživatelská funkčnost, komfort a mobilita. Nevhodný invalidní vozík nebo pocit nepohodlí může vest ke sklouznutí, naklonění či zaujetí nepatřičné polohy, která může v dlouhodobé perspektivě způsobit problémy. 

Platí zde jasné pravidlo: vozík se vždy musí přizpůsobit vám, nikdy naopak!  

Nejvýznamnější producenti a společnosti, jako je Sunrise Medical, uvádějí na trh nastavitelné aktivní modely invalidních vozíků, které zajišťují svým uživatelům optimální mobilitu pro každý den. Tyto vozíky jsou určeny pro všechny typy uživatelů bez ohledu na jejich velikost nebo postižení.

Při posuzování mobility invalidního vozíku budete muset vzít v úvahu čtyři faktory: rozložení hmotnosti mezi koly, těžiště, nejčastěji užívaný povrch a technické aspekty (velikost, materiál, typ kol apod.).

1. Rozložení hmotnosti mezi přední a zadní kola

Rozložení hmotnosti uživatele invalidního vozíku označuje poměr, podle kterého 
je hmotnost rozdělena mezi přední a zadní kola. Obecně platí, že čím větší hmotnost 
je na předních kolech, tím větší bude tření, takže uživatel vynaloží větší úsilí k tomu, aby se pohyboval. Na druhé straně bude mít vozík větší stabilitu.

Tradiční rozložení hmotnosti mezi zadní a přední kola je 50:50 (typické pro geriatrické vozíky) a uživateli zaručuje stabilitu. I toto rozmístění váhy ovšem vyžaduje větší úsilí k pohybu a doporučuje se tam, kde je využíván pohon. Rozložení zátěže v poměru 80% na zadním kole a 20% vpředu vám zaručí zvýšenou mobilitu a aktivní pohyb. Doporučuje se tam, kde má uživatel dostatečnou sílu v rukou.

factores movilidad silla de ruedas

2. Nastavení těžiště

Možnost změny těžiště vašeho invalidního vozíku vám umožní maximální možné nastavení rozložení hmotnosti. Obecně lze říci, že lehké hliníkové vozíky lze nastavit tak, že posunete polohu zadního kola směrem dopředu, dozadu, nahoru a dolů. 

Platí zde, že čím dále a dozadu umístíte těžiště, tím větší váhu přesunete na zadní kola; dosáhnete tak větší mobility, ovšem za cenu menší stability. Doporučujeme, abyste si přizpůsobili těžiště vašeho vozíku tak, aby vyhovovalo vašim specifickým potřebám.

3. Biomechanické faktory invalidního vozíku

Kola hrají klíčovou roli v mobilitě vašeho vozíku. Při výběru materiálu jsou pohodlnější pneumatická kola, která tlumí nárazy (za cenu většího tření). Oproti tomu plná kola se hůře přizpůsobují tvrdšímu povrchu, ale usnadňují mobilitu. Pokud jde o velikost kol, tak platí, že čím jsou menší, tím méně tření vzniká (v důsledku menší styčné plochy) a snižuje se jejich přilnavost.

Už na začátku si musíte ujasnit, v jakém terénu hodláte invalidní vozík používat (jak z pohledu užitého materiálu, tak i vzhledem k rozměru kol). Platí zde, že čím měkčí povrch, tím bude zapotřebí větší tření a hybnost.

Vzdálenost mezi koly výrazně ovlivní pohyb a stabilitu. Čím menší je rozvor, tím lépe se invalidní vozík otáčí a je snadněji ovladatelný. Opět zde platí, stejně jako ve všech předchozích případech, že větší mobilita je obvykle synonymem menší stability.

JAY Sedací Systémy

4. Povrch, na kterém bude invalidní vozík používán 

Co se týče používání vašeho mechanického invalidního vozíku v interiéru nebo exteriéru, tak platí, že pokud jej budete používat uvnitř anebo se na něm budete věnovat sportu, je lepší, aby přední kola byla menší (umožňují rychlejší otáčení). Naopak venku nebo na nerovném terénu je lepší, aby přední kola byla větší - kontaktní plocha se zemí je větší, a mohou tak být snadněji zmírněny nedokonalosti terénu.

V Sunrise Medical vám můžeme pomoci s výběrem vhodného invalidního vozíku (s bezplatným posouzením výběru u jednoho z našich autorizovaných prodejců). Stačí nás jednoduše kontaktovat a my vás následně spojíme s nejbližším prodejcem.

Chcete si prohlédnout naši produktovou řadu mechanických invalidních vozíků? Podívejte se zde.