Blog > Březen 2018 > Osobnosti mezi námi aneb slavní lidé a jejich boj s postižením

Osobnosti mezi námi aneb slavní lidé a jejich boj s postižením

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Představujeme vám 8 světových osobností, které kromě slávy a profesionálního úspěchu sdílí také svůj boj se zdravotním postižením a obdivuhodnou schopnost k sebezdokonalování. Život žádné z nich nebyl snadný a slávu si všichni museli vydobýt jen a pouze vlastní pílí a houževnatostí. Jsou zářným příkladem toho, že každý se může stát příkladem a inspirací pro zbytek společnosti.

New call-to-action

1. Frida Kahlo

Frida v dětství prodělala obrnu a některé zdroje dokonce zmiňují rozštěp páteře, v důsledku kterého trpěla asymetrií pravé nohy. Kromě toho se její zdravotní stav (zejména problémy s páteří) zhoršil v důsledku nehody, kterou prodělala v době dospívání. Celý její další život se tak Frida musela potýkat s řadou fyzických problémů.

Frida strávila většinu svého života upoutána na lůžko, kde bojovala se silnou bolestí. Přesto se stala jednou z nejslavnějších umělkyň všech dob a jedinečnou ikonou dvacátého století.

Frida-Kahlo.jpg

2. John Nash

Dalším příkladem celebrity s postižením, která dokázala prorazit, je John Nash - americký matematik, jehož život, poznamenaný akutní paranoidní schizofrenií, je nám znám díky filmu "Čistá duše" z roku 2001. Nash si byl vědom důsledků své nemoci a celý život s ní bojoval. Podařilo se mu vybudovat úspěšnou akademickou kariéru a své úsilí završil v roce 1994 ziskem Nobelovy ceny za ekonomiku.

John-Nash.jpg

3. Stephen Hawking

Britský teoretický fyzik, astrofyzik, kosmolog a významný vědec, Stephen Hawking byl s ALS diagnostikován ve věku 21 let a lékaři mu dávali maximálně dva roky života. Dnes je mu 75 let!

Vědcovo tělo je paralyzováno od hlavy směrem dolů už více než třicet let a k tomu, aby mohl komunikovat se svým okolím, musí Stephen používat hlasový syntezátor. Mobilitu mu zajišťuje speciálně upravený invalidní vozík, který je ovládán jen díky nepatrným pohybům hlavy a očí.

Nic z toho mu však nebrání v rozvoji svých aktivit na poli akademického výzkumu. Profesor žije aktivním společenským životem a významně se zasloužil o to, aby se svět dozvěděl pokud možno co nejvíc o jeho nemoci. Stal se jednou z nejznámějších osobností naší doby a jeho příběh byl v roce 2014 zfilmován v "Teorii všeho".

stephen-hawking.jpg

4. Nick Vujicic

Nick Vujicic je další světoznámou celebritou se zdravotním postižením.
Je zakladatelem společnosti Life Without Limbs (Život bez končetin) - organizace pro osoby s tělesným postižením.

Vujicic se narodil v roce 1982 bez končetin. Tvrdí, že jako dítě trpěl obtěžováním a diskriminací a snažil se spáchat sebevraždu, ale s časem se naučil vidět svůj vlastní potenciál.

V současné době pořádá motivační semináře po celém světě, sepsal několik knih a je pravidelným účastníkem talk show a televizních pořadů. Celosvětově známým se stal mimo jiné i díky roli v dojemném krátkometrážním filmu "Cirkus Motýl".

Nick-Vujicic.jpg

5. Andrea Boccelli

Andrea Boccelli je zpěvák (tenor), spisovatel a hudební producent italského původu v jedné osobě. Za dobu trvání své kariéry prodal již více než 75 milionů desek.

Narodil se s vrozeným glaukomem, který způsobil jeho částečnou slepotu. Tato skutečnost mu ovšem nezabránila v učení hry na klavír (až do věku 6 let). Bohužel, když mu bylo 12 let, utrpěl během fotbalového zápasu zranění, které způsobilo jeho úplné oslepnutí. Jen díky vrozené touze po sebezlepšování se mladý Andrea rozhodl soustředit výhradně na hudbu, konkrétně na zpěv. Studoval mimo jiné i právo.

Boccelli je držitelem celé řady významných mezinárodních ocenění a je po něm pojmenována pláž na Jadranu.

andrea-bocelli.jpg

6. Michael J. Fox

Jeden z nejslavnějších lidí se známým postižením. Protagonista trilogie "Návrat do budoucnosti" byl diagnostikován s Parkinsonovou chorobou na vrcholu své slávy v roce 1991, kdy mu bylo pouhých 29 let.

Lékaři mu v té době doporučovali ukončit hereckou kariéru a herec samotný propadl beznaději, depresím a alkoholismu. Dokázal se však opanovat a v posledním desetiletí neúnavně pracuje pro svoji nadaci, která již získala neuvěřitelných 233 milionů dolarů na výzkum Parkinsonovy choroby. Po více než 25 letech od diagnózy a ve velmi pokročilém stádiu nemoci Michael J. Fox stále úspěšně pokračuje ve svém boji.

Michael-j-fox-1.jpg

7. Alex Zanardi

Po několika letech závodění ve vozech F1 utrpěl Alex Zanardi v roce 2001 nehodu, po které mu lékaři museli amputovat obě nohy. O tři roky později byl opět na trati jakožto řidič ve voze BMW, které si sám.

Je držitelem čtyř mistrovských titulů ze sérii Mistrovství světa cestovních vozů (WTCC). V roce 2007 se rozhodl soustředit své sportovní úsilí jiným směrem – stal se z něj handicapovaný cyklista. Spolu se svojí trojkolkou (navrženou opět na základě jeho návrhu) získal již tři paralympijské zlaté medaile a jeho jízda stále nekončí!

Alex-zanardi-1.jpg

8. Aaron Fotheringham

 
Kromě toho, že je jednou z nejvíce inspirujících osobností se zdravotním postižením, je Aaron Fotheringham také jedním z nejslavnějších riderů na světě. Jeho specialita? Jízda na invalidním vozíku.

V dětství podstoupil Aaron několik neúspěšných operací kyčelního kloubu, které ho donutili trvale používat invalidní vozík. Přesto se nepřestal věnovat sportu, který se stal jeho vášní a kterému se navzdory svému postižení snadno přizpůsobil. V roce 2005 dokázal Aaron Fotheringham předvést skvělý skok s otočkou o plných 180 ° a v roce 2006 se stal prvním vozíčkářem v historii, který provedl salto na invalidním vozíku. Od té doby jeho úspěchy a sláva závratně roste a je výzvou i příkladem pro stovky lidí.

Aaron-fotheringham-1.jpg

Představili jsme vám některé z nejznámějších osobností světa a jejich boj s osudem. Nezapomínejte, že každý den se kolem nás odehrávají tisíce podobných příběhů, o kterých nemáme ani zdání. A přitom stačí jen vnímat své okolí…

New call-to-action