Blog > Duben 2020 > Správná údržba baterií u elektrických vozíků: 5 nezbytných zásad

Správná údržba baterií u elektrických vozíků: 5 nezbytných zásad

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Přestože za poslední roky technologie zabývající se bateriemi velice pokročily, bohužel některé rady poskytované ke správné údržbě baterií u elektrických invalidních vozíků se v podstatě nezměnily. Tato situace vyústila v řadu nejasných a někdy až rozporuplných instrukcí o tom, jak by se člověk měl "nejlépe" starat o baterie. Proto Vám v následujícím článku vyjasníme některé z těchto mýtů a poskytneme Vám pět rad ohledně údržby baterií obzvlášť užitečné pro tyto dny, kdy z důvodu karantény trávíme spoustu času v bezpečí domova, a tím pádem vozíky intenzivně nevyužíváme. Správná údržba baterií za této mimořádné situaci je důležitá zejména k tomu, aby baterie nebyly poškozeny kvůli nepoužívání vozíku.

Poznejte baterie svého vozíku

Baterie používané u elektrických vozíků a pomocných technologií ke zlepšení mobility jsou velice odlišné od baterií, které známe například u auta. Baterie u auta jsou navrženy tak, aby mohly uvolňovat velké množství energie během krátkého časového intervalu, zatímco baterie vyrobené pro produkty ke zlepšení mobility, jako jsou elektrické vozíky (obecně nazývané baterie s dlouhým životním cyklem),  uvolňují energii rovnoměrně a dlouhodobě.

New call-to-action

Společnost Medicco zásadně používá při výrobě elektrických invalidních vozíků baterie, které nepotřebují údržbu.  

Tento typ takzvaných trakčních baterií využívá speciální metodu přepravy elektrolytů, které se obecně říká GEL technologie. Ztužené elektrolyty v hybridním gelu se pohybují pouze pod uzavřeným vnějším pouzdrem baterie, čímž je zamezeno jejich úniku a baterie tak mohou být převáženy naprosto bezpečně a bez strachu z nežádoucího úniku kyseliny. Jejich používání bylo schváleno i pro přepravu v letadle. Ke správné údržbě je pouze zapotřebí baterii pravidelně nabíjet.

 

5 zásadních rad ke správné údržbě baterií během pandemie 

Nabíjejte baterie každou noc, bez ohledu na větší či menší užívání vozíku během dne. Baterie by se měly nabíjet každou noc, i kdyby člověk vozík přes den vůbec nepoužil.

Nepřerušujte cyklus nabíjení. Počkejte až na večer a nechte, aby se během noci baterie kompletně nabily. Jako obecné pravidlo platí, že GEL baterie u elektrických vozíků Medicco se nabíjejí déle než baterie, které obsahují například olověnou kyselinu.  

Když vozík pravidelně nepoužíváte, je vhodné nechat baterie v nabíječce do té doby, až jej budete znovu používat. To baterie nepoškodí v případě, že nabíječka je napojená na  elektrický proud. Pokud nabíječka není zapojená do elektřiny, baterie se můžou vybít.

- Jestli používáte vozík pouze k vycházení ven, a během karantény Váš vozík stojí bez použití více jak 15 dní, odpojte kabel, který spojuje obě baterie, ale ujistěte se, že baterie plně nabijete alespoň jednou za týden

Pravidelně zkontrolujte, zda konce baterií nevykazují známky koroze. Pokud kov koroduje, vyčistěte ho (ideálně kartáčem z nějakého drátu) a namazejte ho vazelínou (ne obyčejným olejem). Ujistěte se, že matice a šrouby na konci baterie, poutko na kabel a kabel budou kompletně promazané vazelínou.

Když budete během sníženého používání vozíku postupovat podle těchto rad, baterie vozíku se prudce nevybijí, čímž by se dostaly do nezvratného koncového procesu. Vaše baterie tak zůstanou fit a připravené na nová dobrodružství.

New call-to-action

Základní údržba baterií elektrických invalidních vozíků během karantény

Nabíjet baterie každou noc

Nabíjet baterie každou noc bez ohledu na výši užívání vozíku během dne.

Nepřerušovat cyklus nabíjení

Vyčkat na večer a nechat baterie během noci kompletně nabít.

Nechat baterie zapojené v nabíječce

Nechat baterie v nabíječce, pokud se vozík pravidelně nepoužívá. Nabíječka musí být vždy napojená na elektrický proud.

Domácí karanténa bez vozíku 

Je-li vozík používán pouze k vycházení ven a zůstane bez použití více jak 15 dní, je potřeba odpojit kabel, který spojuje baterie, ale ujistit se, že jsou baterie plně nabity alespoň jednou za týden. 

Pravidelně kontrolovat, zda konce baterií nevykazují známky koroze

Pokud kov koroduje, je třeba ho vyčistit (ideálně kartáčem z nějakého drátu) a namazat ho vazelínou (ne obyčejným olejem).

Tyto rady zajistí, že se baterie vozíku prudce nevybijí, protože v takovém případě už by nebyly použitelné.

Další doporučení pro ideální údržbu

Když odpojujete nabíječku, zatáhněte za přípojku, ne za kabel. Ujistěte se, že Vám kabel nijak nepřekáží. Například, že o něj nezakopnete, nešlápnete na něj, a že kabel není vystaven také jiným hrozbám.

Pokud to není nezbytně nutné, nepoužívejte prodlužovací kabel. Nesprávné zacházení s prodlužovacím kabelem může způsobit požár nebo vyústit v elektrický šok. Když opravdu prodlužovací kabel musíte použít, ujistěte se, že zástrčka přípojky kabelu má stejné číslo, velikost a tvar jako zástrčka přípojky nabíječky. Také se ujistěte, že prodlužovací kabel je správně napojený do elektřiny a elektrické podmínky jsou k tomu vhodné.

Jestli Vás tento článek zaujal, nenechte si ujít další zajímavé tipy a rady z našeho blogu, jako například článek o zlepšení schopností v ovládání mechanického vozíku, kde se dozvíte, jak pozice zadních kol ovlivňuje to, zda člověk vozík pohání efektivně.  A kdo si nechce nechat ujít žádnou novinku, nejlepší řešení je přihlásit se k odběru Medicco newsletteru.