Blog > Květen 2018 > Oblečení šité na míru pro osoby se zdravotním postižením

Oblečení šité na míru pro osoby se zdravotním postižením

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Oblékání je pro zdravé lidi samozřejmostí. Je to aktivita, kterou provádíme dennodenně a bez které se v životě neobejdeme. Je ovšem mnoho osob žijících s handicapem, pro které se oblékání může převtělit v každodenní boj. Proto osoby se sníženou pohyblivostí rády ocení, pokud si mohou vybrat to pravé oblečení, které jim zajistí maximální pohodlnost při každodenních aktivitách. Speciální oděvy přispívají k větší nezávislosti zdravotně postižených a navíc usnadňují práci jejich ošetřovatelům a osobám blízkým.

Přizpůsobené oděvy aneb jak se vyhnout nepříjemným zdravotním problémům

Speciální oděvy pro osoby se zdravotním postižením jsou navrženy na míru osobám, které trpí omezenou pohyblivostí nebo jsou nuceny setrvat mnoho hodin ve stejné pozici. Například vozíčkáři musí snášet kvůli nepřetržité pozici na invalidním vozíku a tlaku, který tato pozice vytváří na tělo, nepříjemné pocity a jsou také náchylní k některým nemocem. Lidé používající invalidní vozík mají citlivější nohy na změny teplot a také trpí zvýšenou tvorbou vředů a strupů. Bolestivé vředy se většinou vyléčí bez problémů, ale v některých případech mohou způsobit rozsáhlejší poranění pokožky. V těch nejhorších případech se rozvíjí vážné infekce jako je sepse nebo-li otrava krve či gangréna, při které odumírají tělesné tkáně.    

New call-to-action

Nevhodné oblečení má negativní dopad na pohodlí osob se zdravotním postižením, a dokonce může přispět k rozvinutí zmíněných zdravotních problémů při užívání invalidního vozíku. Pomačkané oblečení a záhyby zvyšují tvorbu vředů a strupů, a proto se oděvy pro zdravotně postižené šijí ze speciálních látek podle zvlášť navržených modelů. Navíc je proces oblékání a svlékání díky upraveným oděvům jednodušší a pohodlnější.

Vlastnosti a příklady přizpůsobených oděvů

Speciálně upravené oděvy pro osoby se zdravotním postižením (OZP) mají obecně tyto vlastnosti:

  • Svršky se často zapínají a rozepínají na zadní straně, a to zejména košile a svetry.
  • Kalhoty a sukně se většinou zapínají z boku, což ulehčuje oblékaní osob uložených v posteli.  
  • Oblečení se zapíná patentkami či suchým zipem a je nastavitelné pomocí širokých a pohodlných manžet.  
  • Speciálně upravené oděvy se šijí z jemných, přírodních a odolných tkanin, zatímco syntetickým materiálům se výrobci vyhýbají.

Obleceni-site-na-miru-pro-osoby-se-zdravotnim-postizenim

Mezi příklady speciálně upraveného oblečení můžeme zmínit:

  • Noční košile, prostěradla a pyžama speciálně navržené pro osoby trpící vážnými problémy pohyblivosti a osoby dlouhodobě připoutané na lůžko.
  • Pláštěnky pro vozíčkáře s unikátním střihem, které přemění i ty nejprudší deště v projížďku růžovým sadem. Pláštěnky chrání před deštěm nejen osoby na vozíčku, ale také samotný vozíček, aby se nezničil.
  • Přikrývky a termosáčky, které zajistí uživatelům invalidního vozíku možnost vyjet ven i za nízkých teplot a mrazů. 
  • Přizpůsobené kalhoty, speciálně navržené unikátním střihem a vybavené doplňky, což umožňuje všem osobám snadné oblékaní.
  • Přizpůsobené bundy a košile. Košile mívají rozepínaní zadní stranu, zatímco bundy, saka a kabátky preferují boční zapínání, které ulehčují oblékání na už oblečené svršky.

Móda pro vozíčkáře na českém trhu

V posledních letech přibyly na českém trhu firmy, které nabízejí speciálně upravené oblečení pro osoby s omezenou mobilitou a kalhoty jsou jedním z nejvyhledávanějších kousků. Dříve, když přizpůsobené kalhoty ještě neprorazily na náš trh, bylo pro vozíčkáře pohodlnější nosit sportovní oblečení či přímo tepláky, ale dnes je nabídka vozíčkářské módy relativně široká a rozmanitá. Na své si přijde nejen sportovec, ale i zimomřivec  či elegán.

Jak už jsme ale zmínili, specializované oblečení se také snaží vyřešit problémy vozíčkářů, které bývají podobné. Vozíčkáři obecně hledají kalhoty s alternativním řešení nepohodlných švů, s nízkým pasem a přizpůsobenou délkou k sezení. Specialistou na upravené kalhoty v ČR je mladá firma Adaptia, která Vám nabízí široký sortiment sportovních kalhot, manšestrových kalhot či jeansů za rozumné ceny. Firma se také začíná zaměřovat na společenské oděvy a oblečení pro děti. Oděvy je možno zakoupit přes internet, ale pokud byste si oblečení rádi nezávazně vyzkoušeli, můžete zavítat do sídla České asociace paraplegiků v Praze. Veškeré zboží je vyrobené v České republice.

Kromě již zmíněné firmy Adaptia specializující se na kalhoty a tepláky, můžeme zmínit následující firmy:

  • Upravené oblečení také začala prodávat nová firma FZ WEAR založená Martinem Zachem, který zůstal po nešťastném skoku do vody upoután na invalidní vozík. Firma nabízí širokou paletu zboží za podobné ceny jako Adaptia: sportovní a společenské kalhoty, džíny, košile, svetry či mikiny.
  • Snadné Oblékání Vám nabízí ve svém e-shopu kvalitní oděvy pro muže i ženy. V nabídce si můžete prohlédnout halenky, košile, kalhoty, kraťasy a jiné doplňky. Oblečení lze také zakoupit přes e-shop, ceny jsou ovšem vyšší než u firmy Adaptia a FZ WEAR. 
  • Na speciální oblečení pro děti s postižením se zaměřují firma Tulio  a Textil Vlček.

New call-to-action

Zahraniční zboží u nás

Pokud jste si na českém trhnu nevybrali a jste ochotni zaplatit větší částku za zahraniční zboží, mohly by Vás zajímat tyto firmy, jejichž zboží je u nás dostupné přes e-shop:

  • Firma Lydda Wear Vás osloví velkou škálou oblečení řazeného podle druhu handicapu. V ČR zastupuje italskou firmu Lada Horová.

Objevte naši nabídku sedacích systémů JAY – skvělou kombinaci ochrany proti kožním defektům a komfortu.