Blog > Listopad 2018 > Výhody elektrických invalidních vozíků se zvedací funkcí

Výhody elektrických invalidních vozíků se zvedací funkcí

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Mít přístup k objektům, které se nacházejí vysoko a na které uživatelé invalidních vozíků často nedosáhnou, je jeden z nejběžnějších problémů zdravotně handicapovaných. Nejedná se pouze o dostupnost k objektům, také se tento problém týká mezilidských vztahů, kdy bychom se svým blízkým rádi dívali do očí při důležitých konverzacích.

Často se přihlíží pouze k horizontální pohyblivosti, ale je důležité nezapomínat, že vertikální mobilita je stejně důležitá. Problém je v tom, že na tato nezbytnost se posuzuje jako přepych. Proto by Váš lékař měl  ohodnotit potenciál, který má zvedací sedačka pro zkvalitnění Vašeho života, protože finanční pomoc k získaní elektrických vozků se zvedací funkcí stále není úplně běžná.

Nejběžnější možností pro získání vertikální mobility je využití elektrických invalidních vozíků, které nabízejí funkci zvedací sedačky. Díky této funkce je možné zvýšit či snížit polohu sedícího uživatele vozíku, zatímco je zachován stejný úhel se zemí, a tímto se dosáhne dostupnost k mnoha vertikálním úrovním.

Vertikální mobilita nepřináší pouze tělesné, psychologické a sociální výhody; také zaručuje uživatelům vozíku větší nezávislost, díky které se mohou začlenit snadněji v běžných situacích bez pomoci jiné osoby a bez rizika poranění.

Q700 Elektrický vozík - zadní pohon

Zdravotní a praktické výhody s mobilní sedačkou

Díky užívání zvedací funkce dosáhnou vozíčkáři k věcem, které se nacházejí vysoko a s běžným vozíkem by k nim bez pomoci ostatních nedosáhli. Vozíčkář se tak nejen může pohybovat z jednoho místa k jinému, ale navíc dosáhne snadněji na věci přesahující úroveň ramen.

Běžné aktivity, které jsou obvykle pro vozíčkáře obtížné, je možné zvládnout se zvedací funkcí jednoduše a bez pomoci ostatních. To se v praxi promítne například při vaření, když potřebujeme dosáhnout no potraviny na poličce, na kterou běžně nedosáhneme, či v baru nebo obchodě, když si vybíráme zboží.

Jak jme již zmínili, nezávislost uživatelů invalidních vozíku se znatelně zvýší, protože budou moci zvládat činnosti, které pro ně dříve byly tabu.

To znamená, že zvedací funkce u invalidního vozíku přemění okolní prostory pro vozíčkáře v přístupnější a bezbariérovější. Zároveň se lze díky možnostem zvedací sedačky vyhnout potřebě reforem domova, což se následně promítne v ušetření peněz, které tak může vozíčkář použít k jiným účelům.

Výhody elektrických invalidních vozíků se zvedací funkcí

Álex se svým Jive M se zvedací funkcí

Větší nezávislost je pro vozíčkáře obrovská výhoda, a navíc se zmenšuje riziko zranění při neustálém zvedání rukou do výšky. Přesuny z místa na místo jsou také snadnější s elektrickým vozíkem se zvedací funkcí, což lze ocenit například během přesunů do vyšších nebo stejně vysokých míst. Přemístění z vozíku do postele se tak stává o mnoho praktičtější a příjemnější.

Přemísťovaní mezi různými místy se stává snadnější nejen pro vozíčkáře, ale i pro jeho blízké a jeho pečovatele. Takže si to ještě jednou zopakujeme: Se speciálně upraveným elektrickým vozíkem se zvedací funkcí je zapotřebí méně úsilí v rukou a ramenou a tím se snižuje riziko zranění.

Sociální výhody zvedací sedačky

Zvedací funkce umožňuje uživateli invalidního vozíku snadnější začlenění do svého okolí. Hlavní výhoda zvedací sedačky je navíc provázána s tělesnými a psychologickými výhodami.

Když je vozíčkář vyvýšen, snadněji může navázat a udržet pohled z očí do očí se svým okolím. Tato pozice snižuje riziko bolesti krku a zad, protože ve vyvýšené pozici není třeba se neustále dívat nahoru při navazování mezilidských vztahů, což je u vozíčkářů běžné.

Vyvýšená pozice také přináší lepší viditelnost, což bývá velice užitečné pokud se chystáme přejít po přechodu nebo po ulici plné lidí.

Co zvážit při výběru elektrického vozíku se zvedací funkcí

Bezpečnost vozíčkáře je při užívání zvedací funkce to nejdůležitější. Když se sedačka zvedá, gravitační centrum se také zvedá, a tím pádem je ovlivněna stabilita vozíku. To je důvod, proč většina elektrických vozíků nemůže jezdit s vyvýšeným sedadlem, čímž se uživatel vyhne zranění.

Na druhou stranu, některé modely vozíků jsou přizpůsobeny další speciální funkcí, která snižuje rychlost jízdy v případech, když vozíčkář používá maximální vyvýšení, a tím se opět vyhneme nechtěným zraněním. 

Výhody elektrických invalidních vozíků se zvedací funkcí

Například zvedací funkce u modelů vozíků Sunrise Medical umožňuje jízdu při rychlosti 5-ti kilometrů za hodinu, když je sedačka vyvýšená 300 mm. Také nezapomeňme dodat, že různé modely vozíků nabízejí jinou škálu možného vyvýšení, a proto je vhodné si předem promyslet, jaké jsou individuální potřeby každého člověka.

Také je důležité zmínit, že se nejedná pouze o vyvýšení sedícího na vozíku. Zvedací mechanismus se nachází mezi základem vozíku a sedačkou, a tudíž je třeba si vyzkoušet nejnižší možnou polohu vůči zemi.  To se může hodit třeba při používání umyvadla či při sezení u stolu.

V dnešním článku jsme se seznámili s výhodami, které představuje zvedací funkce pro uživatele elektrických mechanických vozíků. Vozíčkáři díky mobilní sedačky získají větší nezávislost a získají více možností, jak vykonávat každodenní pohyby, a navíc předcházejí nepříjemným pocitům v rukou a ramenech při častém natahování se nahoru.

Pokud byste rádi získali podrobnější informace o jednotlivých modelech vozíků se zvedací funkcí, poraďte se nejdříve se svým lékařem a požádejte o prohlídku a vyzkoušení zboží. V takovém případě Vám odborník poradí a ohodnotí, zda zvedací funkce daného vozíku vyhovuje Vašim požadavkům.