Blog > Květen 2018 > Cestování bez bariér aneb jak naplánovat výlet

Cestování bez bariér aneb jak naplánovat výlet

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Plánujete dovolenou nebo prodloužený víkend? Stále více a více měst přichází s nabídkou bezbariérového cestovního ruchu, nicméně i tak stojí za to udělat si dopředu řádný průzkum a důkladně vše naplánovat.

Jen tak bude vaše vysněná dovolená opravdu bez komplikací a zbytečného stresu.

10 užitečných rad, jak cestovat bez bariér

Stále více cestovních agentur nyní nabízí rozšířenou nabídku zájezdů a aktivit z oblasti bezbariérového cestovního ruchu. Jsme přesvědčeni, že v budoucnu budete mít možnost naplánovat si svůj výlet bez nutnosti přijmout zvláštní opatření a domníváme se, že každý hotel nebo město bude disponovat vhodným vybavením, které vám umožní, abyste si svůj pobyt mohli užívat naplno.

JAY Sedací Systémy

Než tomu tak bude, můžete se s námi alespoň podívat na deset nejlepších rad pro pohodlné cestování na vozíku.

1. Plánujte dopředu

Ještě před tím, než se rozhodnete pro konkrétní město, prozkoumejte míru jeho dostupnosti. Existuje mnoho webových stránek a diskuzních fór, kde naleznete názory a informace o památkách, přírodních atraktivitách, ubytování a gastronomii, které vám mohou poskytnout skutečný obraz o míře (bez)bariérovosti destinace.

2. Prověřte si dostupnost ubytování a jeho bezprostředního okolí

Stává se, že hotel samotný je přístupný, ale pokoje nemusí být přizpůsobeny vašim specifickým potřebám. Proto stojí za to vše dopředu zjistit. Nezapomeňte také ověřit bezbariérovost okolí hotelu (např. nedaleké restaurace, dlážděné chodníky, rampy nebo schody), potažmo celé oblasti, v níž se budete nacházet.

3. Rezervujte vše s předstihem

I přes to, že je dnes zcela běžné provádět rezervace na poslední chvíli, nezapomínejte (zejména v případě krátkodobých pobytů a prodloužených víkendů) na to, že hotely obvykle disponují pouze omezeným počtem bezbariérových pokojů, které mohou být v případě last minute rezervace již zabrané.

4. Překontrolujte si cestovní pojištění

Ověřte si, zda vaše cestovní pojištění pokrývá vaše vybavení a pomůcky pro zajištění mobility. Poškození nebo ztráta invalidního vozíku je poněkud problematičtější komplikace, než kupříkladu absence kufru s oblečením. Zkrátka, buďte pro jistotu připraveni na cokoliv!

accessible tourism

5. Naplánujte si výlety

Prověřte si chodníky, autobusy, stanice metra a přístupové vchody do budov, které chcete navštívit (muzea, kostely, památky apod.). Všechny tyto aspekty jsou součástí vaší cesty, takže je důležité je při plánování zohlednit a počítat s nimi. Pokud cestujete vlakem nebo autobusem, zeptejte se, zda jsou dopravní prostředky společnosti vybaveny bezbariérovou nástupní/výstupní rampou. Totéž platí, pokud poletíte letadlem. Nezapomeňte předem informovat dopravce o skutečnosti, že budete cestovat na invalidním vozíku.

6. Zvolte vhodné roční období

Přestože počasí může být nepředvídatelné, můžete svůj vysněný cíl alespoň navštívit v průběhu sezóny. Vždy vybírejte termín s ohledem na klima, které vyhovuje vašim potřebám! Předem si ověřte, jaké počasí je typické pro danou roční dobu, a pozorně sledujte předpovědi počasí pro vámi zvolený termín tak, abyste si dovolenou mohli naplánovat co nejlépe.

7. Zvažte názory a zkušenosti ostatních

Ještě před tím, než si zarezervujete jízdenky nebo objednáte hotel, podívejte se na hodnocení a komentáře ostatních turistů v souvislosti s dopravou, ubytováním apod. Zvýšenou pozornost věnujte především názorům ostatních lidí se zdravotním postižením. Tímto způsobem můžete nejlépe sami zjistit, jak se jim cestovalo, s jakými komplikacemi se během dovolené setkali a jak je zvládli vyřešit.

8. Prostudujte si oficiální průvodce

Místní zastupitelské úřady stále více podporují rozvoj bezbariérového cestovního ruchu a v souvislosti s tímto trendem pravidelně publikují příručky o dostupnosti svého města, prostřednictvím kterých provádí kontrolu aktuálního stavu. V těchto publikacích najdete informace o bezbariérovém cestovním ruchu ve vztahu k veřejné dopravě, přístupu do divadel, kin, památek, ubytování, restaurací a na parkoviště.

New call-to-action

9. Mějte po ruce “Plán B”

Stojí za to mít v záloze připravený náhradní plán pro případ, že ne vše je tak, jak má být. Nenechte si den zkazit kupříkladu tím, že zvolený bezbariérový vchod do budovy nefunguje. Pokud provedete všechny přípravy v dostatečném předstihu a s patřičnou pečlivostí,
budete mít přehled o alternativních možnostech.

10. Pozitivní přístup

Kladný postoj = maximální požitek. Předběžné plánování celé vaší cesty by vám mělo dát možnost vychutnat si naplno svoji cílovou destinaci a nasát v klidu a pohodě nové zážitky, aniž byste se museli obávat případných nepříjemností.

A co když se přeci jenom něco pokazí? Nemějte obavy, stačí to mít na paměti při plánování vaší další dovolené.

Pokud budete mít vše včetně záložního plánu předem připraveno, stačí už jen pozitivní naladění a můžete jednoduše a v klidu vychutnat svůj výlet. Jste připraveni zvolit si svůj cíl a balit kufry?

Pokud patříte ke světoběžníkům, ujistěte se, že máte vozík, který vyhovuje vašim potřebám. V Sunrise Medical máme široký sortiment výrobků, ať už elektrických či mechanických,  takže si může svůj perfektní vozík vybrat opravdu každý. Pokud chcete zjistit více, navštivte naši webovou stránku, popřípadě si rovnou zarezervujte bezplatnou ukázku.