Blog > Červen 2018 > Osvěžující léto aneb prázdniny s handicapem

Osvěžující léto aneb prázdniny s handicapem

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Volnočasové aktivity jsou synonymem kvalitního života. Pro osoby se zdravotním postižením mají ovšem volnočasové aktivity a prázdninové plány ještě hlubší význam. Je to příležitost k osobnímu rozvoji, uzdravení se, aktivní rehabilitaci či získání nových a zlepšení stávajících komunikačních schopností a mezilidských vztahů. Na své si přijdou všichni a veškeré aktivity jsou plnohodnotné. Rádi byste se vykoupali, zaplavali si, poznali nové kamarády při poslechu hudby, zapojili se do skupinových sportů nebo byste nejraději strávili léto v parku mezi stromy a zpěvem ptáků? Tak se nestrachujte a naplánujte si to pravé osvěžující léto! Nové zážitky na Vás napjatě čekají. 

New call-to-action

Důležitost volnočasových aktivit pro osoby se zdravotním postižením

Handicapované osoby naleznou díky volnočasovým aktivitám prostor a čas ke zlepšení kvality svého života. Tento druh trávení volného času přispívá k jejich integrálnímu rozvoji z fyzického, sociálního, emočního a kulturního hlediska. Osoby se zdravotním znevýhodněním tak mohou jednoduše nabýt zdravého sebevědomí a zlepšit si náladu. Nabídka volnočasových a prázdninových aktivit pro handicapované se naštěstí v posledních letech značně rozšířila, a to hlavně díky celkové změně přístupu k osobám se zdravotním postižením ze strany naší společností, rodin a handicapovaných samotných. Tak nemějte strach vyrazit ven, protože nabídka je velká, pestrá a atraktivní.

Vodní dovádění

Handicapovaní lidé nejsou nemocní, ale mají ztížené podmínky pro svůj pohyb. Lidé se zdravotním postižením chtějí být nezávislí a ohleduplná společnost jim může pomoci svým vstřícným přístupem této nezávislosti plně dosáhnout, například stavbou a reformací bezbariérových koupališť. Naštěstí se čím dál více bazénů a koupališť postupně stává bezbariérovými a v některých si dokonce držitelé průkazů ZTP a ZTP/P zaplavou zadarmo. Tak neváhejte a informujete se ve Vašem městě či obci. A v případě, že bydlíte v Praze, Brně, Karlových Varech nebo Českých Budějovicích, máte možnost zkontaktovat Plaveckou akademii bez bariér.

Skvělá prázdninová volba je také bezbariérová návštěva Aquacentra Šutka v Praze. Oskar Exner uvádí, že „při slavnostním otevření si bazén vyzkoušeli handicapovaní sportovci a bylo jasné, že jim areál vyhovuje. Vozíčkáři se dostanou až k bazénu a mají možnost nastoupit na sedadlo, které je pak ponoří do vody“. Zde se také můžete zapojit do diskuze se zkušenostmi z akvaparků.

Zajímavý výlet k vodě obklopené lesy Vám zjednoduší Hotel Orlík "U Jezera". Jedná se o rodinný hotel, který se nachází v srdci krásné a poklidné přírody na břehu Orlického jezera. Poloha hotelu je přímo stvořena pro rodinné pobyty s dětmi, školy v přírodě, sportovní soustředění, dětské tábory a handicapované osoby.

Vodní dovádění a plavání, ať už v bazéně, na koupališti, v přírodě u řeky nebo jezera je osvěžující a velice zábavná prázdninová volba. Plavání zpevňuje svaly, kosti a dýchací soustavu a je vhodné pro mnoho osob se zdravotním postižením.

Co byste měli vědět o handbiku

Handbike nebo-li ruční kolo je speciální kolo, na kterém člověk během jízdy téměř leží. Jezdit na handbiku může být velká dřina, ale i skvělá zábava a trávení volného času. Nevýhodou je poměrně vysoká cena oproti normálnímu kolu. Pokud byste si chtěli handbike vyzkoušet, doporučujeme Vám si ho nejdříve půjčit a zjistit, jaké to je. Jestli nemáte kamarády či známé, kteří vlastní handbike, zkuste oslovit Černé koně. Jedná se o neziskovou organizaci, která vyrábí handbike kola pro postižené děti a také provozuje půjčovnu handbiků. Kola pro děti i dospělé se standardně půjčují na dva týdny a doporučuje se včasná rezervace v termínu. V případě, že Vás lákají silniční závody, potřebné informace najdete na stránkách ČP založené vozíčkářem a handbikerem Mirkem Šulcem.

Osvezujici-leto-aneb-prazdniny-s-handicapem

Vítr ve vlasech je projekt volně navázaný na Černé koně, který se soustředí především na posílení mobility dětí s tělesným handicapem, a jehož cílem je přinést do života dětí svobodu pohybu. Díky tomuto projektu se handbiky bezplatně dodávají dětem. Vítr ve vlasech také pořádá závody a volnočasové aktivity pro děti. Díky projektu se handbike kola dostaly také do většiny rehabilitačních ústavů zaměřených na děti. Dále například Nadace AGROFERT periodicky vyhlašuje grantová řízení pro osoby se zdravotním postižením, jejímž cílem je podpořit sport lidí s handicapem. Kromě grant na handbike lze zažádat o grant na monoski (speciální lyžařské vybavení), speciální sportovní vozík či další sportovní vybavení.

Pokud plánujete osvěžující prázdniny na kole pro Vás, Vaše děti nebo celou rodinu a handbike kolo nevlastníte, naplánujte si prázdniny včas a Černí koně Vás určitě nezklamou. A jestli čekáte na inspirativní článek, který Vás nadchne ke sportu, doporučujeme Vám příběh handbikera Patrika Jahody na stránkách České asociace tělesně handicapovaných sportovců.

Tanec a handicap: Na parket, prosím!

Projekt Tanec a handicap byl založen v roce 2009 Jitkou Semotamovou. Cílem projektu je vytvoření prostoru určeného pro setkávání handicapovaných a zdravých lidí, jež pojí společný zájem o tanec a pohybové divadlo. V západních zemích jsou taneční projekty pro osoby se zdravotním postižením běžné, a proto se snaží zakladatelka projektu zaplnit tuto mezeru v práci s handicapem v oblasti tance v České republice. Důležitou součást projektu tvoří stejnojmenný festival tanečních souborů z České republiky a zahraničí. Zajímavostí je, že na festivalu účinkují výhradně soubory tvořené společně handicapovanými a zdravými tanečníky. Během festivalu se také pořádají tematické workshopy pro handicapované a pro širokou veřejnost. Tanec se nepropaguje na profesionální úrovni, ale jako aktivita, která nám přináší radost ve volném čase. Předsudky o handicapu a případná nedorozumění pramení především z neznalosti, a tudíž zapojování široké veřejnosti do projektu je velice účinná strategie v odbourávání mýtů o postižení.

Tábory, letní akce a turistika pro handicapované

Sportem se zabavíte a zároveň přispějete svému zdraví. Tak proč nevyužít letní dny k aktivnímu odpočinku a potkání nových kamarádů na táboře nebo zážitkových akcí? Rozmarné léto se Sportovním Klubem Vozíčkářů Vás každoročně zve na zážitkové sportovní léto. Klub se už několikátý rok věnuje organizování sportovních akcí pro vozíčkáře a raduje se, když si vozíčkáři užívají aktivní léto v přírodě. Více informací najdete na stránkách klubu. A pokud hledáte letní program pro své handicapované dítě, mohla by Vás zaujmout nabídka centra ITY. Centrum organizuje respitní (odlehčovací) pobyty pro děti a osoby s handicapem, které jsou určeny pro děti od 6-ti do 26-ti let. Můžete si vybrat z víkendových a letních pobytů.

A jestli Vás zrovna nelákají organizované akce a tábory a rádi byste si aktivně odpočinuli v našich půvabných lesích, mohly by Vás zaujmout turistické trasy pro handicapované v Krkonoších. Správa KRNAP ve spolupráci s Občanským sdružením "No Limits" a organizací Krkonoše - svazek měst a obcí pro Vás vytipovali a v terénu vyznačili TOP 10 bezbariérových tras Krkonoš. Více naleznete na stránkách města Špindlerův Mlýn. V případě, že Vám naše české lesy nestačí a láká Vás dobrodružství a divočina, určitě Vás zaujme Povídání s vozíčkářem Jakubem Koucným o cestován trabantem „Baboušem“ po Austrálii.

Také mějte na paměti, že jeden z nejdůležitějších faktorů, jak si užít prázdniny, je bezproblémový pohyb. Medicco Vám nabízí široký sortiment invalidních vozíčků, mezi kterými si vyberete ten pravý. Seznamte se našimi mechanickými a elektrickými vozíky a vychutnejte si pohádkové prázdniny.