Blog > Únor 2018 > Co byste měli mít na paměti při nákupu invalidního vozíku.

Co byste měli mít na paměti při nákupu invalidního vozíku.

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Při nákupu nového invalidního vozíku si chcete být jisti tím, že děláte to správné rozhodnutí, které bude vyhovovat nejen vašemu životnímu stylu, ale i prostředí, zdravotnímu stavu a rozpočtu. Díky širokému sortimentu elektrických a mechanických invalidních vozíků se vám může zdát, že správná volba toho pravého pomocníka není možná. Ovšem s trochou předchozí přípravy a za pomoci kvalifikovaného odborníka, který vám pomůže s posouzením vašich individuálních potřeb, můžete snadno najít ten správný invalidní vozík právě pro vás!

Jak mohou osobní potřeby ovlivnit nákup invalidního vozíku?

Jako první si při nákupu invalidního vozíku musíte položit otázku, jakými funkcemi musí disponovat, aby vám vyhovoval (s ohledem na vaše zdravotní postižení a každodenní používání - např. “Mohu se přesunout z vozíku do sedačky ve vozidle, do postele nebo na WC?”). Také stojí za to předvídat vaše měnící se potřeby; je pravděpodobné, že se v příštích několika letech změní váš fyzický stav k lepšímu nebo naopak k horšímu? To vše může mít vliv na výběr vašeho vozíku.

Vaše velikost a váha také ovlivní výběr. Obecně platí, že sedadlo musí být o 2 až 4 cm širší než boky cestujícího a velmi důležitým krokem je také ověření skutečnosti, zda je invalidní vozík schválen pro uživatele vaší hmotnostní kategorie. Prodejce nebo národní poradna pro osoby se zdravotním postižením provedou posouzení invalidního vozíku a příslušná měření, čímž pomohou zajistit, aby byl vybraný vozík vhodný opravdu právě pro vás.

considerations-to-buy-a-wheelchair-body.JPG

Druhým bodem, který musíte zvážit, jsou funkce, které vám váš vozík musí nabídnout. Pokud ho potřebujete pravidelně skládat, hledejte vozík, který lze snadno složit bez použití nástrojů a zároveň nezabírá moc místa. Pokud ho budete používat při sportu nebo pro rekreační účely, platí, že čím lehčí bude, tím lépe pro vás. A pokud se pohybujete ve stísněných prostorách, ohlížejte se po vozíku se sklopnými opěrkami nohou nebo velmi kompaktními rozměry. Pokud potřebujete další technické pomůcky (polštáře, naklápění, držák berle apod.) či jiné příslušenství pro invalidní vozíky, snažte se vyhledat takový vozík, který bude kompatibilní se všemi výše uvedenými prvky. Opět vám může být nápomocen autorizovaný prodejce nebo poradna.

Vaše okolí je třeba vzít v úvahu také: potřebujete kompaktní invalidní vozík vhodný do interiéru nebo spíš takový, který v sobě dobře kombinuje vlastnosti pro vnitřní / venkovní použití? Je totiž možné, že se budete muset vyrovnat s náročnějším venkovním terénem…V obou případech se doporučuje provést odborné posouzení v rámci vašeho domácího prostředí, abyste zajistili, že vozík bude vyhovovat podmínkám, ve kterých se nacházíte velmi často.

Měli byste také zvážit možnosti vašeho rozpočtu a způsob financování. Podívejte se, zda byste nemohli obdržet nějaký grant, motivační či jiné příspěvky nebo poukaz na invalidní vozík.

Obecně platí, že všechny invalidní vozíky jsou konfigurovatelné, takže je lze přizpůsobit tak, aby vyhovovaly konkrétnímu uživateli a jeho požadavkům. Nastavení typu „velikost a poloha sedáku a zad“, lze provést společně s dalšími úpravami (např. odnímatelné loketní opěrky a opěrky nohou). Tato vestavba může být užitečná tehdy, když dojde ke změně vašich potřeb v budoucnu.

Elektrické, mechanické a ultralehké vozíky

Existuje mnoho zdravotních a jiných důvodů, proč používáte invalidní vozík a ještě více variant jejich provedení, ze kterých si můžete vybrat. Jednou z prvních voleb, které budete muset udělat, je, zda se rozhodnete pro poháněný invalidní vozík nebo mechanický invalidní vozík. Rozhodnutí obvykle závisí na míře nezávislosti uživatele.

Elektrické invalidní vozíky obvykle používají lidé, kteří se nemohou na vozíku pohybovat za pomoci vlastní hybné síly. Produktová řada vozíků QUICKIE zahrnuje řadu modelů: od kompaktních elektrických vozíků pro interiérové použití až po robustnější venkovní varianty.

Q500 Elektrický vozík - zadní pohon

Při výběru toho pravého elektrického invalidního vozíku je třeba vzít v úvahu několik skutečností: například, jakou zvolit základnu, aby vyhovovala právě vám (tj. zda má vozík pohon předních, prostředních nebo zadních kol) a dále pak, jaký ovládací systém byste chtěli (některé nabízejí možnost ovládat při používání vašeho vozíku zároveň i jinou techniku). Opět se jedná o výběr z možností, o kterých lze v průběhu samotného hodnocení diskutovat.

Stupeň nezávislosti také ovlivní výběr manuálního invalidního vozíku:

Aktivní mechanický invalidní vozík bude mít větší zadní kola a je určen pro osoby s vysokou mírou nezávislosti

Invalidní vozíky pro klienty s omezenou schopností pohybu jsou užší, mají menší zadní kola a musí být tlačeny jinou osobou.

considerations-to-buy-a-wheelchair-body2.JPG

V rámci řady mechanických vozíků QUICKIE najdete zástupce obou těchto variant.

Materiál, z něhož je vyroben invalidní vozík, je také faktorem, který musíte brát při nákupu mechanického vozíku v úvahu.

Mechanické invalidní vozíky jsou většinou vyrobeny z jednoho ze čtyř materiálů:

  • Ocel: těžší, ale zároveň robustnější a odolnější
  • Hliník: lehký, snadno se přepravuje
  • Titan: lehčí
  • Karbon: ultralehký 

Dalším důležitým rozhodnutím při nákupu mechanického invalidního vozíku je volba mezi pevným nebo skládacím rámem. Podvozek s pevným rámem je mnohem lehčí, protože nedisponuje klouby a závěsy. Sklopné vozíku jsou oproti tomu snadněji přepravitelné, ale jejich schopnost složit se může mít vliv na pohon.

Dokonce, i když jste si už vybrali model invalidního vozíku, který je pro vás nejvhodnější, čeká na vás ještě stále volba doplňkového příslušenství - vše od sklonu kol, barvy či typu bočnic a mnoho dalšího; to vše může být přizpůsobeno přímo pro vás. A v případě, že i přes to přese všechno budete potřebovat ještě více přizpůsobení, může vám oddělení společnosti Sunrise Medical Built-4-Me poskytnout řešení na míru.

Quickie Life Invalidní vozík se skládacím rámem

Nákup vhodného invalidního vozíku může být zásadní změnou ve vašem životě. Společnost Sunrise Medical nabízí komplexní spektrum elektrických a mechanických invalidních vozíků, které vyhovují řadě potřeb a finančních možností. Disponuje komplexní prodejní sítí s dobře vyškolenými obchodníky, kteří vám mohou pomoci při podrobném posouzení, a pomohou vám nalézt to nejlepší řešení a varianty produktů pro vás na míru. Zároveň velmi úzce spolupracuje s národními organizacemi sdružujícími vozíčkáře a spolu s nimi se snaží uvádět na trh celou řadu invalidních vozíků, které mohou být na lékařský předpis. Podívejte se na nabízený sortiment produktů na našich webových stránkách nebo nás kontaktujte a my vám zprostředkujeme jednání s nejbližším autorizovaným prodejcem společnosti Quickie, který vám pomůže najít správné řešení právě pro vás.

Více informací o mechanických invalidních vozících od společnosti Sunrise Medical můžete nalézt zde.