Blog > Říjen 2018 > Nejdostupnější bezbariérové města a místa ve světě a u nás

Nejdostupnější bezbariérové města a místa ve světě a u nás

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Láká Vás cestování za zaslouženým odpočinkem, novými zkušenostmi, přírodou či památkami? Nebo Vás čeká důležitá cesta za pracovními záležitostmi? I když to zní pohádkově, pro některé z nás se může vysněné cestování proměnit v nečekaný stres, třeba pokud nemáme dostatečnou jazykovou výbavu do zahraničí nebo trpíme zdravotními problémy. A pro osoby se zdravotním postižením to může znamenat ještě větší výzvu, přípravy a trpělivost.

To je důvod, proč jsme se s Vámi rozhodli podělit o informace o některých bezbariérových městech a místech, kde se můžete cítit pohodlněji a zapomenout na stres.

New call-to-action

Jak vypadá bezbariérové město?

Pokud plánujete návštěvu některého z evropských měst, mějte v úvahu publikace Evropské Unie (EU), která uděluje ceny pro nejdostupnější města nebo-li Access City Awards. Od roku 2010 se vyhlašuje několik úspěšných měst, u kterých se oceňuje úsilí místních obecních zastupitelstev, která se snaží zaručit lidem s omezenou pohyblivostí dostupnost k veřejným místům.

Dostupnost se obecně docílí zrušením a přeměnou fyzických, psychologických, kulturních a komunikačních bariér. Jako výsledek si mohou občané a návštěvníci města vychutnat větší kvalitu svého života nebo návštěvy. 

Aby město mohlo být uznané jako bezbariérové pro Access City Award, musí mít více než 50.000 obyvatel, musí se již pyšnit bezbariérovými projekty a další projekty musí být naplánovány. A toto jsou další kritéria, která hrají důležitou roli při hodnocení a rozhodování, zda a do jaké míry je město bezbariérové:

  • Dostupnost k vybudovaným infrastrukturám a veřejným místům
  • Dostupnost k dopravním prostředkům 
  • Propojenost infrastruktur, komunikací a veřejných služeb 

Nejdostupnější bezbariérové města ve světě

Zde se dozvíte o něco o zajímavých městech, které Vás zlákají svou historií, architekturou, kulturou, lidmi či příjemným klimatem a prostředím.

Evropa se honosí největším počtem bezbariérových měst napříč kontinentem a vítá turisty na invalidních vozících.

Vybrali jsme Vám tři z evropských měst oceněných při udělování Access City Award, ale podíváme se také až za oceán do dalekých krajin. Konkrétně zavítáme do Spojených států a do Asie. 

1. Lyon, Francie

Tradiční velkolepá zimní přehlídka slavnosti světel nebo-li "Fête des Lumières" v Lyonu trvající několik dní je nejzajímavějším, nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším svátkem města.

Milióny místních a zahraničních turistů si užívá každoročně tento jedinečný svátek, který má kořeny v 19. století. Výbornou zprávou také je, že Lyon se stal bezbariérovým městem Access City Award pro rok 2018 a byl tak odměněn za inkluzivní a univerzální dostupnost pro všechny. 

lyon francie Nejdostupnější bezbariérové města

Lyonská autobusová doprava je 100% bezbariérově dostupná a také přístup na kulturní události je zaručen. Díky zabudovanému bezbariérovému vybavení v knihovnách, jakou jsou čtecí stroje, audioknihy a zvětšovací obrazovky je přístup zaručen všem návštěvníkům.

Lyon také vyniká politikou pracovní inkluze zdravotně postižených. 7.8% státních zaměstnanců trpí handicapem, což je více než státem stanovená kvóta 6%.

2. Berlín, Německo

Německo je příkladem státu, který silně investoval do bezbariérové politiky, díky které se mnoho německým měst převtělilo v pohodlnější a dostupnější místa pro obyvatele a návštěvníky s omezenou pohyblivostí.

Německé hlavní město Berlín obdrželo evropskou cenu City Access Award již v roce 2013. Pokud byste rádi zavítali na návštěvu k našim západním sousedům, Berlín může být ta pravá volba. 

berlin Nejdostupnější bezbariérové města

Berlínská veřejná hromadná doprava je téměř 100% bezbariérová. Město se může pochlubit chodníčky a orientačním systémem pro handicapované na přechodech pro chodce. Mnoho muzeí, divadel a většina restaurací a barů je také bezbariérových. Turistické atrakce jako je například Židovské muzeum, Braniborská brána nebo Památník Berlínské zdi jsou přístupné osobám s omezenou mobilitou.

3. Barcelona, Španělsko

Barcelona, jeden z mnoha skvostů Španělska s velice příjemným klimatem, Vám nabízí směsici kultury, historie, výbornou kuchyni a nespočet zajímavých aktivit. V roce 2011, kdy se konal první ročník Access City Award, se Barcelona vyšplhala mezi finalisty. Od té doby se v místní bezbariérové politice nadšeně pokračuje.

Toto město Vás očaruje nejen architekturou slavného chrámu Sagrada Família či parku Güell, ale také Vás velice mile přivítá bezbariérová městská hromadná doprava. Všechny autobusy jsou bezbariérové a stanice metra mají rampy a výtahy.

Barcelona-Spanelsko Nejdostupnější bezbariérové města

Dobrá zpráva také je, že historické středověké centrum města má velmi málo dlažebních kostek. Pokud používáte invalidní vozík, nemusíte se návštěvy Starého města obávat, protože jízda bude hladká a bez otřesů.

Také barcelonské pláže se pyšní bezbariérovým přístupem, který je jeden z nejlepších v Evropě. Rampy a dřevené chodníky křižují pláže, a dokonce je možno si vypůjčit speciální plážový invalidní vozík. Pokud se rozhodnete pro návštěvu Barcelony, přivítají Vás v některém z mnoha bezbariérových hotelů v moderních budovách.

4. Washington DC, Washington

Washington DC je od nepaměti známý jako jedno z nejvíce bezbariérových měst Spojených států a zároveň je domovem početné komunity osob s handicapem. Pokud Vás láká cesta letadlem až do Severní Ameriky, Washington je jedna z výborných bezbariérových možností.

Městský systém metra je kompletně bezbariérový a nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům výtah na každé stanici. Navíc mají návštěvníci města možnost využít služby firem jako je například ScootAround, které poskytují skútry a invalidní vozíky lidem s omezenou mobilitou.

Washington-DC Nejdostupnější bezbariérové města

Také různá místa ve městě, jakou jsou muzea a kulturní centra, mají bezbariérový přístup. Příkladem je slavné Kennedyho centrum umění. Nejbližší město, které nabízí osobám s omezenou mobilitou stejnou kvalitu pohybu, je Seattle.

5. Singapur

A nyní se vydáme z Ameriky rovnou do tajemné Asie, a to přímo do městského státu Singapuru. Singapur je jedno z nejvíce bezbariérových měst v Asii a ve světě. Tento městský stát zavedl univerzální bezbariérový standard za účelem zkvalitnění života osob s omezenou mobilitou a sluchovým a zrakovým postižením. 

singapur Nejdostupnější bezbariérové města

Singapurský systém metraMass Rapid Transport System (MRT) - je vybudován 100% bezbariérově. Navíc se v síti metra nachází výtahy, tabule v Braillově písmu a dotykové podzemní indikátory, které navedou zrakově postižené cestující k nástupu a východu. Zhruba polovina městských autobusů a taxíků je bezbariérových a zastávky nabízí návštěvníkům bezbariérový přístup.

Většina budov a turistických míst se také může pochlubit bezbariérovým přístupem. Mimo jiné můžete bezbariérově navštívit singapurské ZOO či botanický skleník "Gardens by the Bay".

Bezbariérová politika v České republice

Zatímco v některých zemích je bezbariérová politika, díky níž vznikla celá bezbariérová města, v proudu již několik let, v České republice je teprve v začátcích. To potvrzuje dvaceti-milionový dotační program Bezbariérové obce 2017 Ministerstva pro místní rozvoj, do kterého se obce mohly začít zapojovat.

V prvé řadě se jedná o odstraňování bariér při vstupu do budov, pohybu v budovách a budování bezbariérového WC. Ale je samozřejmé, že zájem o bezbariérovou politiku už existoval v minulých letech.

V roce 2011 se poprvé sešli odborníci z organizací a institucí věnujících problematice architektonických bariér, jejich mapování a záznamu.

Magistrát hlavního města Prahy v lednu 2018 vyhlásil Grantový program na podporu přístupnosti a odstraňování bariér ve veřejném prostoru. Podporovaná opatření se týkají zejména bezbariérových úprav vstupů do veřejných objektů a prostor.

Pokud se v Praze potřebujete pohybovat městskou hromadnou dopravou, mějte na paměti, že pražské metro je jen částečně bezbariérové a mnoho stanic je s invalidním vozíkem stále nedostupných.

New call-to-action

Bezbariérový přestup mezi linkami existuje na stanici Muzeum (linky A a C) a Florenc (linky B a C). Přibližně dvě třetiny stanic, které mají výtah, je přístupných s invalidním vozíkem. Také můžete v Praze i jiných městech ČR potkat čím dál rychleji přibývající bezbariérové tramvaje a autobusy.

Úctyhodnou práci vykonává již mnoho let Pražská Organizace Vozíčkářů (www.pov.cz), kde naleznete tipy, organizované výlety, bezbariérové místa a kulturní akce, operované sesterskými stránkami Přes Bariéry (www.presbariery.cz).

Na stránkách nalezneme šest 100% bezbariérových objektů, které se nacházejí v různých městech. Jedná se o Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi, Muzeum Loutek v Plzni, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Lidický památník a muzeum v Lidicích, Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Ostatní muzea o objekty figurující na webových stránkách jsou jen částečně bezbariérově dostupné.

Slovo na závěr

Zahraniční a domácí cestování může být náročné, ale nenechte se odradit. Některé města jsou více bezbariérové, než ty ostatní.

To můžeme vidět při porovnání České republiky s jinými světovými městy. Každopádně je třeba mít na paměti snahu, která byla bezbariérové politice věnována v posledních letech.

Neváhejte dát zelenou novému dobrodružství a poraďte se ostatními cestovateli, kteří mají s bezbariérovým cestováním vlastní zkušenosti.

V dnešní době internetu je mnoho informací jednoduše dostupných na různých webech a můžete s předstihem vyhledávat bezbariérovou dopravu, ubytování, restaurace, muzea či kulturní akce. Tak neváhejte, a vyjeďte za hranice Vašich snů!

A nezapomeňte, že vhodné vybavení je klíčem k úspěchu. Medicco Vám nabízí širokou škálu elektrických a mechanických vozíků, ze kterých si můžete vybrat, který Vám sedí podle Vašich potřeb a Vašeho životního stylu.