Blog > Duben 2020 > COVID-19 Rady pro vozíčkáře

COVID-19 Rady pro vozíčkáře

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Zdravím z Beneficial Designs, firmy zabývající se mimo jiné výzkumem v oblasti rehabilitace, designem produktů, testování vozíků či studiemi bezbariérového přístupu. Jmenuji se Peter Axelson, používám invalidní mechanický vozík a jsem designér a inženýr. V tomto článku se k Vám obracím s důležitými informacemi ohledně preventivních opatření před nákazou virem COVID-19, které jsou doporučovány všem vozíčkářům.

 

Několik slov úvodem

Molekulární virolog James Robb se stal v sedmdesátých letech minulého století jedním z prvních vědců na světě, kteří studovali koronaviry. Dr. Robb sdílel důležité korespondence a publikace o tom, jak se vir může šířit. Podle těchto studií by se vir mohl rozšířit pomocí malých kapének, které se dostanou do vzduchu kašlem a kýcháním.  Robb také varoval, že předměty, na které kapénky dopadnou, zůstanou přibližně týden infekční. Ovšem, když si lidé pravidelně myjí ruce a nedotýkají se obličeje, přímý kontakt s infikovaným povrchem automaticky neznamená rozšíření infekce.

Pokud používáte mechanický vozík nebo jiný typ pomocné technologie, měli byste zavést speciální preventivní opatření, které souvisí s mytím rukou. COVID-19 může přežít na povrchu Vašeho vozíku či jiné pomocné technologie se kterou jste v častém kontaktu, jako je například povrch rámu. Jakýkoliv virus nacházející se na vašich dlaních může být během pohánění vozíku přenesen na rám, kterého se dotýkáte.

 

Čisté ruce  

Pravidelné mytí rukou je opravdu velice důležité. Myjte si ruce mýdlem během deseti až dvaceti sekund a/nebo používejte dezinfekční prostředek s více než 60-ti % alkoholu pokaždé, když se vrátíte domů z jakéhokoliv místa, kde se pohybují lidé. Používání pilníku na nehty je dobrý nápad pro ty, kteří mají hodně zhrublou kůži z každodenního pohánění vozíku.

Kola vozíku přenášejí virus na ruce a ruce jej následně přenášejí na rám.

Mechanický invalidní vozík používám přes 40 let od té doby, kdy jsem si prodělal úraz zad během tréninku v letecké armádě. Protože se neustále dotýkám rámu svého vozíku, používám anti-bakteriální vlhké ubrousky, do kterých si utírám ruce před každým jídlem, ať už se nacházím kdekoliv. Díky tohoto jednoduchého preventivního opatření jsem byl méněkrát nachlazený a také jsem měl za posledních dvacet let méně chřipek. Obvykle se nedotýkám kol vozíku, používám flexibilní ergonomický ruční rám, který mi zaručí skvělý chmat bez toho, abych se dotýkal kol. 

Pokud jste při pohánění vozíku v kontaktu přímo jeho koly, v podstatě saháte na všechno, po čem jste jeli. Toho se můžete vyhnout díky rukavicím, ve kterých zůstanou vaše ruce čisté. Ovšem v případě, že nosíte rukavice, je dobré najít vhodné místo, kam je ukládat, protože by mohly být infikované virem. Rukavice mohou být infikované i uvnitř, a proto je důležité si mýt pravidelně ruce před jejich nošením.

 

Čistý vozík

Kromě pravidelného mytí rukou je důležité umývat povrch vozíku. Jakýkoliv pevný povrch, kterého se dotýkáme, je potenciální přenašeč virů. Rámy a kola vozíku jsou takovým typem povrchu. Když si doma umývám ruce, mám u sebe vždy dva ručníky nebo anti-bakteriální ubrousky. Nejdříve si navlhčím a pečlivě umyju ruce mýdlem. Poté  vezmu dva látkové či papírové ručníky nebo ubrousky, na které aplikuji anti-bakteriální mýdlo, a ty umístím na rám, kterého se dotýkám, když vozík poháním. Když ujedu zhruba sedm metrů, navlhčené ručníky sjedou po rámu asi třikrát. Možná, že to ze začátku nebude lehké, a proto můžete někoho požádat, aby Vás lehce potlačil. Takovým způsobem si důkladně vyčistíte rámy vozíku. Doporučuji podobnou techniku k vyčištění kol. Pohánějte vozík okolo s ručníky či ubrousky na kolech.

Otočte kola vozíku dopředu a použijte anti-bakteriální mýdlo k vyčištění rámu.

Když už jsem u toho dezinfikování, vyčistím také další části vozíku, kterých se obvykle dotýkám. To znamená brzdy a rám umístěný před sedacím polštářem. Pokud používáte loketní opěrky, poháněcí rukojetě či opěrky pro nohy, také by měly být důkladně umyty.  V případě, že jste majitelem elektrického vozíku, je dobré vydezinfikovat joystick, ovládací panel a cokoliv, čeho se běžně dotýkáte. Nezapomeňte, že mnoho plastových materiálů by mohlo reagovat na čistící prostředky, které obsahují bělidla.

Ujistěte se, že veškeré části vozíku, kterých se běžně dotýkáte, jsou vydezinfikovány (kola, rám, poháněcí rukojetě, opěrky na lokty, brzdy, opěrky na nohy).

Takže zásadní a základní pravidlo je mýt si ruce mýdlem či dezinfekčním gelem před použitím vozíku. Co se týče vyčištění ostatních povrchů, mohlo by vám pomoci, když někdo umyje rámy a kola vozíku v době, kdy jej nepoužíváte.Také pravidelně čistím držadla a další povrchy, kterých se dotýkám během přesunů z a do vozíku. Pokud svůj vozík nebo pomocné technologie nečistíte, umyté ruce se můžou znovu infikovat při kontaktu s rámy, koly a ostatními částmi. Po umytí vozíku je také dobré si na závěr opět umýt ruce.

 

Sociální odstup

A v neposlední řadě je velmi důležité dodržování pravidla sociálního odstupu. Uživatelé invalidních vozíků obvykle sedí, zatímco někteří lidé stojí, a proto mohou být zvlášť náchylní k nákaze z kapének, které lidé vydechují a vykašlávají, když mluví, a které padají dolů. Mnoho lékařů doporučuje odstup okolo dvou metrů, aby se člověk vyhnul potenciálnímu riziku. 

Uživatelé vozíků jsou náchylnější ke kontaktu s infikovanými částicemi, protože se často pohybují v nižší poloze.

Ochranné masky Vás efektivně ochrání od nechtěných virů, které se nachází v ovzduší. V České republice je nošení masek a roušek během pandemie povinné a v mnoha zemích k tomuto ochrannému opatření v rámci boje proti koronaviru také přistupují. Já používám obličejovou masku, kterou nosím, když jezdím lyžovat. Maska zastaví rozptýlené částečky slin a bakterií, které se během hovoru, kašlání a kýchání dostanou do vzduchu. Ale je pravda, že by se viry přes mou masku mohly dostat, protože to není maska třídy N95 a podobných typů. Za těchto těžkých časů není jednoduché sehnat profesionální masku, a tak si pořád myslím, že je to lepší než žádná ochrana. Masky a roušky Vás také odradí od zbytečného sahání na nos a ústa, čímž se také ochráníte před nežádoucími viry. Je důležité nedotýkat se obličeje, co nejvíce to jde. Osobně používám malířské dřívko, kterým se můžu jednoduše poškrábat, když mě něco v obličeji svědí.

Tak si to zopakujeme:

1. Myjte si pravidelně ruce a utírejte si je anti-bakteriálním ubrouskem před každým jídlem.

2. Čistěte také povrchy vozíku  (jako jsou rámy, kola a joystick) a pomocných technologií ručníkem či ubrouskem s dezinfekcí.   

3. Dodržujte sociální odstup okolo dvou metrů a využívejte výhod, které poskytují ochranné masky a roušky.

Jsme zodpovědní vůči nám a vůči lidem okolo nás, abychom se chovali podle lékařských doporučení, díky kterým můžeme zabránit nákaze a rozšíření nemoci. Pokud se budeme řídit těmito specifickými doporučeními, z pohledu vozíčkářů budeme dělat vše pro to, aby se virus dál nešířil a budeme se pohybovat ze zdravém  a bezpečném prostředí. Doufám, že tyto rady a preventivní opatření Vám dopomůžou k větší jistotě a pohodlí v této nelehké zkoušce. Preventivní opatření, o kterých jsme tady mluvili, Vám zaberou více času, než běžná hygiena. Ale jestli poháníte svůj mechanický vozík, ukázali jste sami sobě, že máte dostatek vůle, abyste žili soběstačný život. Nevzdávejte se kvůli koronaviru. Jenom proto, že používáte vozík, a je tady nová nemoc, nemusíte žít ve strachu. Buďte stateční a jeďte vpřed!

Peter Axelson MSME, ATP, RET. vozíčkář a vedoucí společnosti Beneficial Designs.