Blog > Říjen 2019 > Správné držení těla při užívání mechanického vozíku

Správné držení těla při užívání mechanického vozíku

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Správné držení těla při užívání mechanického vozíku Vám pomůže lépe se poprat s každodenními povinnostmi a využijete tak Vaši energii efektivnějším způsobem.  Správná pozice záleží na každém člověku a okolnostech, ve kterých se pohybuje. Ale vždy je základním pravidlem, že správné držení těla vede ke kvalitnějšímu, zdravějšímu a příjemnějšímu životu. 

Důležitost správného držení těla na vozíku

Správné držení těla Vám zajistí pohodlí a vyhnete se tak nepříjemnému tlaku na páteř, krk, nohy a hýždě, a navíc maximálně využijete Vaše úsilí při manipulaci s vozíkem. Správná pozice je také velice důležitá při pohánění vozíku. Můžete tak lépe předejít opakovaným zraněním a bolesti v ramenou.

Pokud pohodlně dosáhnete na rám kola a zatlačíte na něj celostním pohybem obou paží, počínaje zadní stranou kola, dokončíte poté pohodlně celý okruh. Pokud Vám sklouzávají hýždě na sedáku, rám kola pro Vás bude moc vysoko a pohánění vozíku se v takovém případě stává únavné a neefektivní. 

Xenon 2 Invalidní vozík

Základní rady k pohodlnému užívání mechanického vozíku  

K správnému pochopení funkčnosti vozíku je dobré brát ohled na biomechanické faktory jako je výška, pozice a velikost vozíku, ale také nezapomeňte na vzdálenost mezi koly vozíku a úhel osy každého kola. Navíc je také důležité vyladit:  

  1. Výšku sedu / sedácího polštáře
  2. Stupačku
  3. Výšku zádoové opěrky
  4. Loketní opěrky

Polohu těchto částí vozíku lze individuálně vyladit podle specifických požadavků majitele vozíku, čímž se zajistí správné držení těla. Dodavatel a prodejce Vámi vybraného vozíku by se měl o správném nastavení všech částí vozíku ujistit před tím, než je Vám zboží předáno.  

1. Sedací polštář

S touto částí vozíku má vozíčkář permanentní kontakt, a proto je důležité, aby byl sedák ve stabilní poloze, díky čemuž se pohánění vozíku stává pohodlné. Váha těla je tak navíc správně rozmístěna a tělo uživatele vozíku tak zbytečně netrpí. 

Vozíčkářova váha by měla být co nejlépe rozložena po celém sedáku. Sedák by neměl být příliš široký (v takovém případě uživatel vozíku zaujímá nesymetrickou pozici) a také by neměl být příliš úzký (v tomto případě je sezení nepohodlné a mohou vznikat nepříjemné otlaky). Navíc dodejme, že sedák by neměl být příliš krátký (vozíčkář tak trpí nelibným tlakem na hýždě) ani nadmíru dlouhý (uživatel vozíku tak sklouzává dopředu a vytváří se tlak na oblast kolen).

Šířka sedáku nebo-li vzdálenost mezi postranicemi je měřena jako vzdálenost mezi kyčlí uživatele vozíku a postranicí. Měla by být přibližně jeden až dva centimetry z každé strany. Pokud vybereme užší sedák, bude vozík nepohodlný. Naopak při volbě příliš široké sedačky bude invalidní vozík hůře ovladatelný, zbytečně široký a také zbytečně těžký.

Správné držení těla při užívání mechanického vozíku

Sedák by měl být dostatečně pevný, aby se hýždě uživatele vozíku nepropadaly. Doporučujeme Vám používat anatomický polštář, který se položí na zadní stranu sedáku. Polštář Vám dodá více pohodlí a potenciální tlak na hýždě je tak rovnoměrně rozmístěn. Společnost Medicco nabízí širokou paletu sedacích polštářů vhodných pro Váš vozík. Stačí si jen vybrat ten pravý a sezení na vozíku se pro Vás stane zase o něco příjemnější.

2. Opěrka pro nohy - stupačka

Opěrka by měla být pohodlná jak pro kotníky, tak pro kolena. Ergonomicky řečeno, měl by být zachován úhel okolo devadesáti stupňů. V praxi ale záleží na mnoha faktorech. Tato pozice může ztížit rotaci předních kol či vjezd na obrubník. V důsledku je tento úhel u aktivních uživatelů vozíku často menší. Také existují případy, kdy uživatel vozíku nezvládne udržet dolní končetiny při úhly 90 stupňů. Důležitou roli hraje také výška opěrky. Pokud se nachází příliš nízko, změní se pozice kyčlí, a v případě, že je příliš vysoko, vytváří se nadbytečný tlak na hýždě.

3. Výška zádové opěrky

Správná výška zádové opěrky stabilizuje trup a zajišťuje správné fungování horních končetin,  ale jaká je ta správná výška záleží na každém uživateli vozíku a jeho handicapu či zranění. Pro pohodlnější sezení Vám značka JAY nabízí maximálně komfortní zádové opěky.

4. Loketní opěrky

Loketní opěrky neslouží k odpočinku pouze ramenům a loktům, ale také přináší důležitou úlevu pro krční svalstvo. Doporučuje se loketní úhel okolo devadesáti stupňů,  protože u nižší polohy může uživatel vozíku padat na jednu stranu a tělo se tak zbytečně přetěžuje. Podle potřeb každého uživatele a jeho životního stylu mohou být loketní opěrky nahrazeny blatníky, o které se neopřete, ale ochrání Vás před špínou stříkající z kol vozíku při jeho pohánění. 

Vybíráte si vozík? Nechte se zaměřit odborníky! 

Správně vybraný a zaměřený vozík se v podstatě stává součástí těla svého uživatele, a proto je důležité správně vybrat ty správné rozměry. Určíte tak, jakou míru samostatnosti si budete moci na vozíku užít. Přestože specialista ohodnotí individuální požadavky každého člověka, je užitečné mít přehled o následujících detailech: 

  • Měřte se na pevném povrchu s maximální výškou sedacího polštáře 2-3 centimetry. 
  • Člověk by měl zaujmout stejnou pozici, při které bude usazen na vozíku. Pánev, kolena, kotníky a lokty by měly být rovné či blízko úhlu okolo devadesáti stupňů.
  • Berte zřetel no ostatní faktory, jako je například oblečení, které běžně užíváte. To Vám pomůže určit potřebnou šířku sedáku.
  • Změřte si stehna z levé a pravé strany, čímž se vyhnete nesrovnalostem. To samé platí pro lýtka.
  • Získání přesných výsledků při měření je klíčové pro zajištění pohodlí na Vašem budoucím vozíku.

Ve společností Medicco víme, že je nezbytně důležité, aby specialista správně změřil budoucího uživatele vozíku. Všichni námi  autorizovaní zástupci jsou kompletně vyškoleni pro předepisování našich produktů, a proto Vám odborně poradí při výběru a předání vozíku a ujistí se, že Vám vozík pasuje a hodí se k vašemu životnímu stylu.   

Přemítáte nad otázkou, který vozík je ten pravý? Ve společnosti Medicco Vám s radostí pomůžeme nejen s výběrem mechanických a elektrických vozíku, ale také Vám poradíme s výběrem sedacích polštářů a zádových opěrek. Ujistíme se, že sezení na vozíku se pro Vás stane zaručeně příjemným zážitkem.