Blog > Červenec 2018 > Handicap ve světové a české kinematografii

Handicap ve světové a české kinematografii

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Sledování filmů a vžití se do jejich příběhů v příjemném společnosti rodiny, kamarádů či našich domácích mazlíčků nás nejen pobaví a odreaguje, ale správně podaný příběh nás také může naučit novým věcem, inspirovat či dojmout. Když hlavní postavy filmu reprezentují spletitost našich vlastních životů, často k nim pocítíme porozumění nebo se dokonce s hlavními postavami můžeme ztotožnit.

New call-to-action

Filmy vyprávějící příběhy o zdravotním postižení jsou nejen jedinečným náhledem do života mnoha lidí naší rozmanité společnosti, ale také jsou úžasným zdrojem inspirace. V příbězích se často setkáme s hlavními hrdiny, kteří jiskří odvahou, cílevědomostí a kteří bojují za své sny a cíli napříč nepřízni osudu. Proto jsme pro Vás v našem blogu Medicco připravili tipy na některé z takových filmů, ať už mezinárodních či pocházejících z naší české produkce. Doufáme, že Vás některý z nich osloví a třeba Vám i vyřeší nerozhodné víkendové plány. Filmy jsou řazeny od nejnovějších po ty starší.

Handicap ve světové kinematografii

Než jsem tě poznala >

Jeden z novějších romantických filmů režisérky Theou Sharrock, který před dvěma lety oblétl světové kina, je adaptace úspěšného bestselleru od Jojo Moyes Než jsem tě poznala. Přestože se snímek drží známého romantického schématu, inspirativní příběh nenudí, může Vás dojmout a zároveň je velmi slušně natočen a zdařile adaptován do scénáře autorkou původního románu. Pro čtenáře předlohy se tak adaptace stala příjemným dárkem.

Hlavní hrdinkou je obyčejná dívka z malého městečka Louise, která ztrácí práci v pekárně a přijímá místo opatrovnice mladého a cynického milionáře Willa, který ochrnul a zůstal na vozíčku po motocyklové nehodě. Po počátečních nedorozuměních se tito zdárně odlišní lidé stanou přátelé. Pro Willa život s handicapem ztratil smysl a je připraven ho ukončit, Louisa je ovšem odhodlaná jeho rozhodnutí cílevědomě zvrátit a z přátelství se postupně stává něco hlubšího.

nez-jsem-te-poznala

Teorie všeho >

Teorie všeho je životopisné drama o geniálním fyzikovi Stephenu Hawkingu a jeho bývalé ženě Jane Hawking, která s ním stala tváří v tvář počátku jeho nemoci. Jedná se o adaptaci knihy Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem, která byla napsána právě jeho první ženou.

Film začíná rokem 1963, kdy mladý Stephe studuje na univerzitě v Cambridge a potká zde svou budoucí ženu Jane. Mladému vědci se daří v jeho kariérním i osobním životě, zažije ale šok, když mu lékaři zjistí nevyléčitelnou nemoc - amyotrofickou laterální sklerózu, která postupně ochromuje svalstvo a dávají mu na přežití dva roky života. To se ovšem nestalo a Stephen celý život bojoval proti zákeřné nemoci. Přestože byl vědec upoután na invalidní vozík a trpěl problémy s komunikací, jeho mozek zůstal nemocí nedotčen a Hawking se mohl nadále věnovat své profesi. Film, který napsal život sám byl nominovaný na pět Oscarů. Jeden z nejznámějších vědců na světě, který přispěl mimo jiné k oborům kosmologie a kvantové fyziky, zemřel 14 března 2018 ve věku 76-ti let.  

Teorie-vseho

Nedotknutelní >

Nedotknutelní je francouzský film z roku 2011 režisérů Olivera Nakache a Érika Toledana. Příběh je inspirován životem handicapovaného Philippa Pozza di Borga  a vztahem mezi ním a jeho osobním asistentem Abdelem Yasminem Sellouem. Film se stal velice úspěšným a získal taktéž velmi vysoká hodnocení od filmových kritiků.

Philippe, ochrnutý a bohatý aristokrat, si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, energetického mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Po prvotním nedorozumění nastoupí dva zdárně neslučitelní lidé na cestu bláznivého, „nedotknutelného“ přátelství. Podaří se jim tak propojit Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Komedie s dramatickou zápletkou nám připomíná, že ani ochrnutý člověk odkázaný na pomoc druhých nemusí ztratit smysl života.

nedotknutelni

Uvnitř tančím >

Uvnitř tančím je komediální drama o přátelství dvou vozíčkářů. Dvaceti-čtyř letý Michael s mozkovým ochrnutím žije dlouhodobě v domově pro invalidy vedeném působivou Eileen. V jeho životě nastane zásadní změna, když se do domova přistěhuje rebel Rory. Michael s úžasem zjistí, že rychle mluvící Rory, který může pohybovat pouze svojí pravou rukou, rozumí jeho skoro nesrozumitelné řeči. Roryho dynamická a vzpurná povaha zapálí v Michaelovi oheň a představí mu svět ze cela nové stránky.

Film Vám ukáže Michaelův a Roryho pohled na svět a uvidíte, že i oni jsou stejní jako my. Bojují s osudem a překonávají životní překážky. Zároveň je film názornou ukázkou, jak nás jeden člověk dokáže rozveselit a vytáhnout s nudného stereotypu života.

Uvnitr-tancim

Handicap v české kinematografii

Normální autistický film >

Film natočený předním českým dokumentaristou divákům přibližuje svět pěti obdivuhodných dětí, jež společnost opatřila nelibnou nálepkou „autista".

Přemýšlivý Lukáš má svébytný smysl pro humor, miluje film a dokonce píše vlastní scénáře. Sečtělý a inteligentní klavírní virtuos Denis Vám na počkání zahraje náročné skladby vážné hudby. Mezi jeho oblíbenými knihami vyniká Malý Princ, k němuž se neustále vrací. Majda pro změnu ráda rapuje, a jelikož se ničeho neostýchá, okolní svět ve svých textech výstižně a přesně obnažuje. Marjamka Vám povypráví dlouhé příběhy v angličtině a její neúnavný bráška Ahmed je zase neobyčejně přátelský. Autor dokumentárního filmu diváky nabádá, aby fenomén autismu přestali vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusili se mu porozumět jako fascinujícímu, i když často obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení. Neboť kdo určuje, co je normální?

Zachraňte Edwardse >

Komorní dokumentární film Dagmar Smržové Zachraňte Edwardse sleduje zápas rodičů, kteří čekají dítě s Edwardsovým syndromem. Tento syndrom způsobuje mnohačetné závažné genetické vady, ale i přesto se manželé Sladkowští rozhodli odmítnout potrat. Děti s touto chromozomální poruchou často umírají již při porodu a v jiných případech se dožívají maximálně několika měsíců.

Holčička Juliánka se narodila v prosinci roku 2007 s předpokládaným postižením, ale navzdory předzvěsti lékařů, díky maximální péči rodičů patří k nemnoha žijícím dětem s Edwardsovým syndromem na světě. Intimní snímek dokládá, že lékaři nejsou neomylní a že žádná situace není zcela jednoznačná a beznadějná. Snímek vzbudil rozruch v českých médiích, ve kterých proběhla rozsáhlá, místy až konfrontační diskuse.

Zachrante-Edwardse

Už zase skáču přes kaluže >

Film režiséra Karla Kachyni z roku 1970 byl natočený podle námětu stejnojmenné novely Alana Marshalla.  Hlavním hrdinou snímku je malý Alan vyrůstající na venkově, který po onemocnění dětskou obrnou ochrne na dolní končetiny a tráví několik měsíců v nemocnici.

Alan bere jako samozřejmost, že bude znovu chodit, což se také později opravdu stane.  A tak se statečný a cílevědomý chlapec po částečném překonání následků nemoci vrací domů s vozíkem a berlemi. Opět chodí do školy, kde ho děti berou jako rovnocenného kamaráda. Navíc si chce Alan také dokázat, že je schopen dělat věci jako ostatní. Zvládne se poprat, podniká dobrodružné výlety a dokonce se jako jediný z vesnice naučí plavat. Nakonec si Alan splňuje svůj dávný sen: naučí se jezdit na koni a zbavuje se potřeby vozíku a hole. Příběh o Alanově vnitřním a vnějším boji s postižení je velice inspirativní a stále aktuální.

Uz-zase-skacu-pres-kaluze

Filmy nejsou jenom skvělým zdrojem zábavy, ale navíc nás můžou jejich příběhy pozitivně inspirovat. Je to opravdu obdivuhodné a emancipující stát se svědkem příběhů plných odhodlání a statečnosti, ve kterých hlavní hrdinové navzdory nepřízni osudu docílí svých snů. Už jste dříve některý z těchto snímků shlédli?

New call-to-action