Blog > Září 2019 > Jak si ulehčit život s myopatií

Jak si ulehčit život s myopatií

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Myopatie je onemocnění postihující strukturu kosterních svalů, které způsobuje svalovou slabost. Ale jedná se vlastně o skupinu nesourodých onemocnění, které se liší příznaky, průběhem i příčinou vzniku: aktuálně existuje až 200 různých myopatií.

Myopatie: klinický popis

Myopatie má mnoho forem, které se liší závažností příznaků. Slabší formy poznáme podle únavy a mírné trvalé bolesti svalů, která může být doprovázena svalovou slabostí. Těžší formy jsou spojené s příznaky rozpadu svaloviny. Kromě silnější bolesti svalů se můžou například u statinové myopatie objevit zvýšená teplota a nevolnost. Statinová léčba se užívá především při vysokém cholesterolu. Akutní stavy mohou vyústit až v úplné selhání ledvin. Nemocný člověk trpící myopatií způsobenou poruchou štítné žlázy může mít také potíže s polykáním.

Možnosti léčby jsou různé a opět záleží na příčině a vážnosti myopatie. Někteří pacienti mohou potřebovat dočasnou dlahu na některou končetinu, jiní využívají ortopedické pomůcky a dochází na fyzioterapii. Je obvyklé požívání léků na zmírnění následků myopatie a v těch vážných a nezvratných případech se doporučuje chirurgický zákrok. 

New call-to-action;

Typy myopatií

 

Pro klinickou praxi je možno vycházet ze základní klasifikace myopatií na dědičné a získané.

Dědičné myopatie vznikají kvůli vrozené genetické anomálii. Svalová dystrofie je jedna z nejběžnějších dědičných myopatií. Duchennova a Beckerova svalová dystrofie vzniká genetickou mutací chromozomu X. Tyto nemoci napadají téměř výlučně chlapce a první příznaky se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Pacienti se dožívají průměrně pouze 20-ti let života. Mezi dalšími dědičnými myopatiemi najdeme kongenitální myopatie, metabolické myopatie či mitochondriální myopatie. Duchenova a Beckerova svalová dystrofie je podle výzkumů nejčastější genetickou smrtelnou vadou na světě.

Rizikové faktory, ovlivňující vznik získaných myopatií, zahrnují: :

  • Poruchy imunitního systému
  • Poruchy endokrinního systému
  • Kontakt s toxickými prvky
  • Infekce
  • Nedostatek vitamínu D nebo nadbytek vitamínu E a A
  • Dlouhodobé užívání antihistaminik a kortikoidů
  • Porucha látkové výměny

Podle následující klasifikace rozlišujeme zánětlivé myopatie, endokrinní myopatie, myopatie u systémových onemocnění a toxické myopatie. Endokrinní myopatie je vyvolána nadbytkem či deficitem hormonální aktivity. Myopatie způsobená nadbytkem steroidů je ta nejběžnější. Zánětlivé myopatie útočí na svalová vlákna, které se v důsledku zanítí. Toxické myopatie jsou vyvolány požitím některých léku a chemických látek. Může se jednat o léky proti vysokému cholesterolu (statinová myopatie), přemíra alkoholu či herbicidy a pesticidy nacházející se v některých pokrmech a našem okolí. 

Léčba myopatie

Léčba myopatie záleží na původu nemoci. Cílem léčby je zmírnění vývoje a příznaků nemoci, protože stále ještě neexistuje způsob, jak tuto patologii úplně vyléčit.

Ducheneova a Beckerova svalová dystrofie, o které jsme se zmínili výše, je neléčitelné onemocnění, avšak existují způsoby, jak vývoj nemoci zpomalit a stabilizovat. Indikována bývá především imunosupresivní terapie, která pozastavuje průběh choroby. Podávány jsou kortikosteroidy, oddalující neschopnost chůze a cyklosporin A, zlepšující svalovou sílu. Také u zánětlivé myopatie se podávají kortikosteroidy.

Léčba svalových dystrofií a většiny ostatních myopatií se neobejde bez pomoci fyzioterapeuta. Fyzioterapie funguje jako prevence kontraktur a zároveň se aktivně a efektivně protahují zkrácené svaly. Pacienti svalových dystrofií se neobejdou ani bez různých rehabilitačních pomůcek. Z počátku jsou to pomůcky pro podporu chůze či ortézy. V poslední fázi je již ale nutný i invalidní vozík.

Doporučuje se kombinování klasické medicíny s aktivním životním stylem. Vhodné je plavání, které Vám pomůže snížit svalové napětí a zlepšuje dýchání. Zajímavou možností je hipoterapie, která využívá léčbu jízdou na koni, při níž dochází k zapojení svalů, které nejsou pacienti za normálních okolností schopni používat. Další nezbytností je umírněná dieta. Obezita totiž nadměrně zatěžuje svaly a únava se tedy projeví dříve.

Jak si ulehčit život s myopatií

Účinky fyzioterapie

Fyzioterapie zmírňuje příznaky myopatií a zpomaluje vývoj nemoci. Konkrétně pomáhá pacientům zmírňováním následujících symptomů:

  • svalová slabost
  • bolest
  • svalová ztuhlost
  • těžkosti při výkonu běžných denních aktivit

Ortopedické pomůcky

Další možnosti léčby je třeba konzultovat s ortopedem, který ohodnotí Vaše potřeby a navrhne Vám varianty řešení jako korzet pro zlepšení držení těla, dlahy na zpevnění končetin nebo speciální ortézy. Odborníci z ortopedie nabízejí individuální možnosti léčby pro každou patologii, které působí přímo na postiženou část těla (klouby, kosti či svaly). Zlepšuje se tak celková flexibilita těla, dýchání a zmírňují se deformace těla.

New call-to-action

Udržení mobility

Elektrický invalidní vozík umožní pacientům do určité míry kompenzaci svalové slabosti, čímž si snadněji zachovají samostatnost potřebnou do běžného života. V dnešní době naleznete na trhu invalidní vozíky s potřebnou technologií a moderními funkcemi, a v důsledku je jejich užívání pohodlnější. 

I v případech, kdy pacient ze zdravotních důvodů nemůže používat k ovládání vozíku horní končetiny, nabízí elektrický vozík možnost, jak znovu nabýt část své nezávislosti. V tomto případě je možné k ovládání vozíku použít individuálně přizpůsobené ovladače, například ovládáním bradou, hlavou nebo stahováním obličejových svalů. Tento speciální mechanismus sloužící k ovládání vozíku se totiž jednoduše přizpůsobí morfologii svého uživatele.

Na trhu je k dostání nepřeberné množství příslušenství, které navíc pacientům usnadní a zlepší stabilitu těla, čímž se zabrání vývoji kožních defektů a mimo jiné se zlepšuje dýchání a zažívání. 

V případě lehčího nebo raného stádia nemoci vám pro zlepšení mobility poslouží chodítka. Na našem trhu jsou dostupné rozmanité modely v různých velikostech. Chodítka slouží jako opora při chůzi a při stání. Nabízí se i ve verzi, ve které se přizpůsobí dětským pacientům, kteří se v důsledku snadněji zapojují do každodenních, ale i speciálních a společenských aktivit.

Proč je důležitý stoj a vertikalizace?

Sedavý životní styl má nežádoucí účinky na zdraví člověka. Odráží se především v rychlé ztrátě svaloviny. Proto je velmi důležité, aby lidé s myopatií vykonávali aktivity ve stoji. Pokud se udržíte na nohou, posilníte si kosti, zlepší se Vám svalovina a zlepší se Vám funkce krevního oběhu. 

Existují různé způsoby, které podporují vzpřímenou pozici:

  • Invalidní vozíky, které mají zabudovanou funkci vertikalizace, pomáhají pacientům postavit se na nohy.
  • Postavení se na nohy usnadňuje pacientům každodenní aktivity, zlepšuje se jejich kvalita života a zmenšuje se riziko zlomenin a kontraktur.

Zjednodušení přesunů

V dnešní době již existují mechanismy a příslušenství, které nám usnadní přesuny pacienta z postele na křeslo, židli či při vstupu do auta. Snižuje se tak riziko úrazů při přesunech a převozech pacienta. Zdvihací plošina pro invalidní vozíky je určena pro nástup a výstup osob s handicapem na vozík a naleznete je v nabídce na českém trhu už jako standardní pomůcku pro handicapované občany. Existují také speciální plošiny pro osoby používající invalidní vozík, které slouží jako náhrada malého výtahu v uzavřených prostorách a domácnostech.

Každodenní adaptace

Některé moderní pomůcky pro vozíčkáře Vám pomohou zlepšit ergonomii domácnosti. Nedostatek koordinace pohybů lze řešit vhodným výběrem pomůcek, které vám pomůžou řešit běžné úkony každodenního života. Díky těmto pomůckám můžou osoby s handicapem úspěšně ovládat vypínače, vytápění anebo automatické otevírací dveře. Ale mějme na paměti, že moderní technologie neznají mezí a stále přichází s novými produkty. Rozmanité doplňky pro vozíčkáře usnadní život pacientům s myopatií, jako jsou například invalidní vozíky vhodné do sprchy, sedačky do vany anebo lůžko s elektrickou funkcí. K závěru ještě jednou zdůrazníme, že přestože stále neexistuje kouzelná medicína, které by myopatii definitivně vyléčila, moderní léčba našla mnoho efektivních způsobů, jak zpomalit chod nemoci a ulevit od nežádoucích příznaků.

Užijte si aktivní a samostatný život s pomocí kvalitního příslušenství a uspokojte si své potřeby. Medicco Vám nabízí rozmanité zboží a produkty, mezi kterými najdete mechanické a elektrické invalidní vozíky, které znamenají opravdový pokrok ve Vaší každodenní samostatnosti. Pokud se chcete dovědět více o našich produktech a zlepšit si svou mobilitu, zažádejte si o náš zpravodaj a zůstaňte v obraze!