Blog > Leden 2019 > Tenis na vozíku

Tenis na vozíku

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Tenis na vozíku je dynamický a atraktivní sport, jehož pravidla se téměř neliší od "běžného" tenisu. Ale přestože se hraje se na standardních tenisových dvorcích, vozíčkářský tenis má také jistá specifika.

Míč může odskočit na soupeřově polovině dvakrát a  vozík je považován za součást těla hráče. Proto platí, že dotkne-li se míč vozíku nebo vozík sítě, hráč ztrácí bod. Hráč, který se při hře zvedne ze sedačky, také ztrácí bod.

New call-to-action

Něco málo o historii vozíčkářského tenisu

Tenisovými průkopníky na vozíku se stali Brad Parks, který se poranil při lyžování, a Bradův kamarád Jeff Minnebraker, se kterým trávili čas během rehabilitace. Kamarádi sehráli poprvé v roce 1976 při různých sportovních akcích vozíčkářů sérii tenisových utkání.

Okamžitě našli následovníky a v příštím roce se uskutečnil v Los Angelském Griffith parku první oficiální vozíčkářský turnaj. Netrvalo to dlouho a již v roce 1980 byla ve Spojených státech založena Národní Federace Tenisu na Vozíku (National Foundation of Wheelchair Tennis),  jejímž účelem bylo zabezpečit rozvoj tenisu vozíčkářů.

Tenis na vozíku se rychle ujal i mimo americký kontinent. Například v Evropě se první turnaje uskutečnily ve Francii v roce 1983 a další následovaly v  Holandsku a Německu.

V České republice se začal rozvíjet tenis na vozíku od devadesátých let. První oficiální mistrovství republiky v tenisu na vozíku se u nás uskutečnilo v roce 1996.

Český tenis vozíčkářů si za svou relativně krátkou historii dokázal vybojovat několik mimořádných úspěchů spojených se jménem Miroslava Brychty, několikanásobného držitele Zlatého kanára.

Mezi další průkopníky českého tenisu na vozíku můžeme zmínit Michala Stefanu a Jiřího Fialu. Organizačně funguje český tenis na vozíku pod záštitou Českého tenisové svazu vozíčkářů (ČTSV). Turnajový kalendář zahrnuje šestici domácích klání a dvojici mezinárodních turnajů.

To nejzajímavější z českého vozíčkářského tenisu

Český tenisový svaz vozíčkářů (ČTSV) je od roku 1995 členem IWTA (International Wheelchair Tennis Association) za Českou republiku a kolektivním členem Českého tenisového svazu.

Tenis na vozíku je od roku 2002 plnohodnotným členem českého paralympijského hnutí s možností nominovat své hráče na paralympijské hry. Od roku 2003 je tenis na vozíku také členem Českého svazu tělesně postižených sportovců.

V současné době má ČTSV zhruba 50 členů. ČTSV každoročně financuje svým hráčům účast na několika zahraničních turnajích a start pětičlenného družstva na mistrovství světa.

Doposud bojovali čeští hráči na mistrovstvích světa družstev v Holandsku, Austrálii, Anglii, Španělsku, USA, Francii, Švýcarsku, Itálii, Polsku, Novém Zélandu, Holandsku a Brazílii.

ČTSV také každoročně pořádá domácí okruh turnajů, na kterém mají právo bezplatně se účastnit všichni jeho členové. ČTSV navíc organizuje pravidelné náborové soustředění pro nováčky. Další významnou aktivitou ČTSV je  organizace mezinárodních turnajů v Prostějově, Brně a Průhonicích.

Prague Cup Czech Indoor je jediný halový turnaj mezinárodní úrovně v České republice a pravidelně ho hostí areál Club Hotelu Praha v Průhonicích. Historie turnaje sahá do roku 1997 a od té doby se na pražských dvorcích představí zhruba 85 sportovců ročně. Turnaj se odehrává během listopadu či prosince.

tenis na voziku

V letošním roce spadá 22. ročník turnaje na 21. až 25. listopad. V rámci loňského pražského turnaje byli Miroslav Brychta a Martin Legner z Rakouska uvedeni do Síně slávy ČTSV. Stali se tak prvními osobnostmi, kterým se dostalo této cti.

Během slavnostního večera jim toto ocenění za významný přínos tenisu na vozíku v České republice předali Jan Kodeš, Pavel Suchánek a Ivan Vyvadil.

Nezbytné vybavení pro tenis na vozíku

K rychlému rozvoji tenisu na vozíku přispívá stoupající zájem handicapovaných sportovců o hru. Na druhou stranu, neméně důležitý je také technologický pokrok ve zdravotnických pomůckách a především pokrok co se týče tenisových pomůcek. Tenisová raketa a vhodný invalidní vozík jsou nejdůležitější součástí tenisového vybavení pro handicapované.

Co se týče tenisové rakety, její historický vývoj je značně bohatý. Hráči nejdříve odpalovali těžký kožený míč holou dlaní. Později si obalovali ruce látkami či hráli tenis v rukavicích. Tyto z dnešního pohledu nekomfortní způsoby však hráče brzy omrzely a vznikly první pálky a poté i rakety, které se již podobaly těm tradičním, na které jsme dnes zvyklí.

Nejdůležitější věcí při výběru tenisové rakety je, aby hráči vyhovovala vzhledem k jeho pojetí hry a pomohla mu tak hru zlepšit. Kritéria, která zlepšují hru, jsou stabilita, síla, komfort a kontrola.

Také dodejme, že je potřeba vzít v úvahu další faktory jako jsou následující fyzikální vlastnosti: hmotnost, vyvážení, tuhost rámu, velikost hlavy rakety a délka.

New call-to-action

Ve své již více než padesátileté historii prošel sportovní invalidní vozík různými proměnami. Nejdříve používali sportovci vozíčkáři běžné vozíky a později se začaly vyrábět speciální sportovní vozíky.

Zatímco se sport vozíčkářů rozvíjel, začali sportovci hledat různé možnosti zlepšení jejich výkonů. Nejdůležitější pomůckou pro hru tenisu a jiných her je právě vozík, a tak se zaměřili na jeho celkovou úpravu.

Vývoj se ubíral dvěma směry: První se soustředil na sálové sporty, tenis a atletické disciplíny, zatímco druhý se specializoval na jízdu na dráze nebo silnici.

Tenisté na vozíku ke hře zpravidla používají speciální vozík, který je vycentrován na střed těžiště těla hráče a mimo zkosených kol má ještě jedno malé kolečko vzadu a vpředu. Kolečka jsou nastavena rozdílně vysoko, čímž je hráčům umožněno hrát údery v záklonu a zlepší si tak zároveň stabilitu.

Jako důsledek zvyšující se popularity tenisu na vozíku se také rozšířil sortiment nabídky invalidních vozíků vhodných k tenisové hře v České republice.

V naší společnosti Medicco Vám s radostí nabídneme na českém trhu různé modely, mezi kterými si milovníci tohoto výjimečného sportu mohou vybrat.

Například z řady sportovních vozíků RKG Vám můžeme nabídnout ekonomický model Club Sport pro začínající a amatérské sportovce, ale také neodolatelný model Elite pro vášnivé sportovce a elitní hráče.

Pokud byste se rádi dozvěděli o dalších modelech vhodných nejen pro tenisový turnaj, neváhejte a zkontaktujte nás! S radostí Vám po předchozí domluvě ukážeme náš sortiment a pomůžeme Vám s výběrem toho pravého vozíku.