Blog > Září 2019 > Stipendia pro studenty s handicapem v České republice

Stipendia pro studenty s handicapem v České republice

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

V opravdu moderním světě je rovnost příležitostí ke studiu a práci základem úspěšné společnosti. Proto různé státní orgány, ale také soukromé školy, neziskové organizace a nadace začaly nabízet stipendia pro handicapované žáky, kteří potřebují ke studiu větší finanční prostředky a bez nich často studia vysněného oboru nedosáhnou.

Pokud Vás láká možnost přihlásit se na některé z existujících stipendií a nebo znáte kamarády, které toto téma zajímá, mrkněte na náš článek. 

STIPENDIUM BARIÉRY

Konto Bariéry vyhlašuje každoročně Stipendium Bariéry určené studentům středních a vysokých škol s těžkou formou handicapu. Uzávěrka pro příjem žádostí o stipendium probíhá obvykle v září.

Stipendistům je vyplácen měsíční příspěvek ve výši 1 000 až 4 000 korun. Tento příspěvek není podmíněn studijními výsledky, nýbrž se jedná o sociální podporu, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem.

Projekt je financován z Aukčních salonů výtvarníků. Pokud byste si o stipendium rádi zažádali, nezapomeňte si řádně přichystat veškeré dokumenty, které jsou podmínkou pro účast ve výběrovém řízení.

FOND VZDĚLÁNÍ

Fond vzdělání je jedním ze stěžejních projektů Výboru dobré vůle, který poskytuje stipendia nadaným dětem se zdravotním postižením, ze sociálně znevýhodněných rodin a dětem z dětských domovů ke studiu na středních a vysokých školách v ČR.

Fond byl založen Československou obchodní bankou, a. s. (ČSOB) a Výborem dobré vůle - Nadací Olgy Havlové v devadesátých letech.

Od vzniku programu do března 2018 získalo stipendijní podporu 577 studentů a dalších 562 obdrželo jednorázový příspěvek na školné či studijní pomůcky. V roce 2018 stipendium z fondu pobíralo celkem 85 studentů.

Dobré vzdělání je vklad, který mladému člověku v budoucnu přinese možnost uplatnit se ve společnosti a být samostatný. Díky finanční podpoře z Fondu vzdělání mají studenti lepší motivaci k dalšímu studiu.

Na stránkách fondu se dočtete také o podmínkách k získání stipendia a naleznete zde seznam požadovaných dokumentů k odevzdání.

New call-to-action

STIPENDIA NIKOLY TESLY

Stipendia Nikoly Tesly je dalším projektem Výboru dobré vůle, ale v tomto případě jeho realizaci podporuje Nadace ČEZ a Advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík.

Stejně jako v případě Fondu vzdělání, cílem projektu je poskytnout stipendia nadaným studentům ze sociálně slabých rodin, z dětských domovů a studentům se zdravotním handicapem, ale podmínkou je aktuální studium technického oboru na vysoké škole v ČR.

Studium technických oborů je často velmi náročné, ale na trhu práce je o takové absolventy veliký zájem. Na stránkách se samozřejmě také dočtete, jaké jsou podmínky k udělení stipendia.

SBÍRKA SVĚTLUŠKA NADAČNÍHO FONDU ČESKÉHO ROZHLASU

Stěžejním projektem Nadačního fondu Českého rozhlasu je Světluška. Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Je oporou pro ty, kteří se znovu a znovu musí učit životu ve tmě.

Světluška svítí od roku 2003 a do projektu se zatím zapojilo více než 66 000 dobrovolníků a miliony dárců. Studijní stipendium ze sbírky Světluška je určeno pro studenty středních a vysokých škol s těžkým zrakovým nebo zrakovým kombinovaným postižením.

Stipendia jsou přidělována podle individuálních potřeb vybraných žadatelů, v maximální výši 30 000 Kč na akademický rok. Uzávěrka pro příjem žádostí o stipendium probíhá obvykle v září.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ

Vysoká škola finanční a správní (VŠFS), se sídly v Praze, Mostě a Karlových Varech, nabízí zdravotně handicapovaným zájemcům o bakalářské a navazující magisterské studium stipendijní program, z jehož prostředků je hrazeno částečné nebo úplné školné po celou dobu studia.

Studenti jsou vybíráni ve výběrovém řízení a příspěvek ze stipendijního programu je vázán na řádné plnění studijních povinností. Abyste mohli být vybráni do výběrového řízení, musíte odevzdat vyplněnou přihlášku, stručný životopis doplněný motivačním dopisem, ověřenou kopii maturitního vysvědčení, lékařskou zprávu, fotokopii průkazu ZTP/P či ZTP, a navíc musíte úspěšně splnit test studijních předpokladů dle zvoleného oboru.

VŠFS zajišťuje pro tělesně handicapované studenty technickou a studijní podporu a plně je zapojuje do života školy. Škola vlastní budovy a bezbariérovým přístupem a studentům je také nabízeno bezbariérové ubytování v nově zrekonstruovaném studentském domě v Praze.

INSTITUT CEMI

CEMI (Central European Management Institut) je soukromá škola, která každoročně vyhlašuje stipendijní program pro handicapované zájemce o studium MBA (neakademický profesní titul Master of Business Administration) a LLM (neakademický profesní titul Korporátní právo vhodný pro osoby s právnickým vzděláním nebo právní praxí).

V letošním roce byli ke studiu vybráni celkem tři stipendisté, kterým byla udělena finanční podpora ve výši necelých 350 000 korun.

CEMI se každoročně snaží usnadnit život těm, pro které není ze zdravotních důvodů snadné dosáhnout vyššího vzdělání. V průběhu přijímacího řízení musí žadatel sepsat svůj životní příběh, ve kterém vysvětlí, jak mu studium na škole pomůže v jeho další kariéře a jakým způsobem titul využije pro pomoc dalším zdravotně handicapovaným lidem.

Studium probíhá online a není tedy potřeba nikam dojíždět, čímž je zajištěna bezbariérová výuka. Studijní materiály jsou přístupné na e-learningovém systému iTutor a také je zajištěn osobní přístup zohledňující individuální potřeby ve výuce.

ERASMUS

Studujete-li vysokou školu a sníte o stáži v zahraničí, mohla by Vás zaujmout nabídka zahraničního studijního pobytu nebo praktické stáže v rámci programu Erasmus+ pro těžce handicapované studenty a studenty se specifickými potřebami.

Vaše vysílající škola může požádat Národní agenturu prostřednictvím svého institucionálního koordinátora o dodatečnou finanční podporu nad rámec běžného stipendia programu Erasmus+, čímž se aktivně přispívá k sociálnímu začleňování žáku s handicapem do plného vysokoškolského života.

Při vyplňování předběžné kalkulace do žádosti u položky doprava, stravování a ubytování je třeba věnovat pozornost stanovení rozdílu mezi cenou za běžné náklady a cenou za zvýšené náklady z důvodu zdravotního handicapu. Tento cenový rozdíl tvoří oprávněný požadavek studenta v rámci žádosti o speciální stipendium. Maximální výše speciálního stipendia je stanovena na 10 000 EUR a stipendium je po návratu do ČR nutné vyúčtovat. Na stránkách naerasmusplus najdete bližší informace ohledně podání žádosti.

Jak je vidět, existují různá stipendia jak pro středoškoláky, tak pro vysokoškoláky. Stipendium Vám tak může pomoci k zajištění základních či speciálních pomůcek a adekvátní mobility. Ale možná jste si všimli, že mnoho stipendií je směřováno právě pro vysokoškoláky. To povinné studium hold musí být zajištěno státem, základní škola je povinná pro všechny a když je třeba, bude Vám nápomoci třeba osobní asistent ve státní škole.

Integrace handicapovaných žáků ve státních základních a středních školách již není tabu. A proto je právě třeba tolik stipendií, které povzbudí tělesně postižené studenty k vysokoškolskému studiu. Pro mnoho rodin je to opravdu nákladná záležitost a bez finanční pomoci se tak jejich děti k vysněnému oboru často nedostanou.

Od pádu komunismu se v České republice postupně začaly rodit projekty podporující studenty s tělesným postižením. Je ovšem třeba neúnavně rozvíjet nové projekty, aby se diskriminace osob se zdravotním postižením stala opravdu minulostí.

Pokud byste se rádi dozvěděli o finanční pomoci handicapovaným obecně, rádi Vám doporučíme náš další článek Sociální dávky a daňové úlevy, které pomáhají handicapovaným ke kvalitnějšímu životu. A v případě, že hledáte více informací o životě s handicapem, máte možnost zaregistrovat se na našem blogu.