Blog > Listopad 2018 > Sociální dávky a daňové úlevy, které pomáhají handicapovaným ke kvalitnějšímu životu

Sociální dávky a daňové úlevy, které pomáhají handicapovaným ke kvalitnějšímu životu

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Existují různé finanční prostředky ve formě sociálních dávek udělovaných státem, které mají za cíl zlepšit sociální začlenění zdravotně postižených občanů, a navíc se snaží zabránit vzniku nepříznivých situací, které by mohly vyústit v diskriminaci a nerespektování sociálního, kulturního a ekonomického života handicapovaných.

Přestože většina sociálních dávek zprostředkovává stát a obec, existují i jiné instituce, které pomáhají k začleňování zdravotně postižených do normálního života, a to například formou stipendií ke studiu. 

New call-to-action

Sociální dávky pro zdravotně postižené podle nově platné novely zákona

Dávky a výhody pro osoby se zdravotním postižením stavuje zákon č. 329/2011 Sb., ve kterém od 1. ledna 2018 nastalo několik změn. Jak uvádí deník Můžeš o daných změnách, zákonem č. 329/2011 Sb. se řídí tyto nároky: Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a průkaz osoby se zdravotním postižením. Podívejme se tedy, jaké novinky novela zákona přináší.

Průkaz osoby se zdravotním postižením

Jak uvádí deník peníze.cz, na finanční přípěvky a úlevy dosáhnete v případě, pokud Vám úřad práce (ÚP) přizná průkaz ZTP nebo ZTP/P. Nejprve je proto nutné doručit na kontaktní pracoviště úřadu práce dle Vašeho bydliště Žádost o průkaz osoby se zdravotním postižením. Úřad práce poté předá žádost posudkovému lékaři okresní správy sociálního zabezpečení, který ohodnotí Váš zdravotní stav. Na základě posudku úřad práce stanoví typ průkazky:

TP: pro osoby se středně těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace.

ZTP: pro osoby s těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace.

ZTP/P: pro osoby se zvlášť těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace, které potřebují průvodce.

Příspěvek na mobilitu

Nárok na příspěvek na mobilitu má osoba starší jednoho roku, která je držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením ve druhém či třetím stupni (ZTP, ZTP/P) a zároveň se opakovaně v kalendářním měsíci za úhradu dopravuje nebo je dopravována, což musí být stvrzeno čestným prohlášením.

Osobě žádající o příspěvek nemohou být poskytovány pobytové sociální služby (jako je například ubytování v domově pro osoby se zdravotním postižením či domově pro seniory), nicméně zákon dodává, že i osoba v ústavní péči si může v případech hodných zvláštního zřetele podat žádost o příspěvek na mobilitu.

Výše příspěvku nově činí za kalendářní měsíc 550 Kč nebo-li 6600 Kč/ročně. Nárok na výplatu příspěvku na mobilitu je  pozastaven v případě, že osoba pobírající příspěvek byla celý měsíc hospitalizována ve zdravotnickém zařízení.

Informaci o hospitalizaci musí příjemce příspěvku ohlásit do osmi dnů na příslušné krajské pobočce Úřadu práce.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Nárok na příspěvek má osoba, která má některou z tzv. těžkých vad nosného a pohybového ústrojí či těžké zrakové či sluchové postižení a zároveň se musí jednat o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav (stav, který trvá déle než rok nebo podle poznatků lékařské vědy lze předpokládat, že bude trvat déle než rok).

Osoba žádající o příspěvek musí být starší jednoho roku. V případě příspěvku na úpravu bytu a u vozidla je podmínkou nabytí tří let věku.

Součet vyplácených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících (což činí pět let) přesáhnout částku 800 000 Kč nebo 850 000 Kč v případech, pokud byl poskytnut příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení zdvihací plošiny.

Navíc se dávka se poskytuje pouze na nezdravotnické pomůcky, které nejsou ani částečně hrazeny ze zdravotního pojištění. Zvláštní pomůcka se poskytuje v základním provedení a musí splňovat podmínku nejmenší ekonomické náročnosti. Tato podmínka se ovšem nevyžaduje u motorového vozidla.

JAY Sedací Systémy Výše příspěvku podle novely zákona:
- pokud je cena pořizované pomůcky nižší než 10 000 Kč, příspěvek se poskytne pouze v případě, že žadatel (případně společně posuzované osoby) nedosahuje osminásobku životního minima.
-  pokud cena pomůcky přesahuje 10 000 Kč, je stanovena spoluúčast žadatele 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky (minimum 1000 Kč).
- Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku nesmí překročit 350 000 Kč (u příspěvku na zdvihací plošinu 400 000 Kč).
- U příspěvku na zvláštní pomůcku na stropní zvedací systém, zdvihací plošinu či schodišťové sedačky je nutný souhlas vlastníka nemovitosti s provedením instalace a provozem zařízení či rozhodnutí soudu, pokud žadatel není vlastníkem nemovitosti. Žadatel musí také předložit Úřadu práce dva návrhy řešení odstranění bariér včetně ceny.

Příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla

Nárok na příspěvek na pořízení motorového vozidla má osoba starší tří let v případě, že se osoba opakovaně v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována.

Výše příspěvku se stanoví vzhledem k příjmu žadatele a příjmu osob společně s ním posuzovaných. 

Od 1. 1. 2018 se již neposuzují četnost a důvody dopravy ani sociální a majetkové poměry žadatele a jeho rodiny. Příspěvek bude nově poskytnut na 84 kalendářních měsíců nebo-li sedm let.

Pro výpočet výše příspěvku na auto podle nových kritérií od 1. ledna 2018 je třeba spočítat si životní minimum jednotlivce či rodiny v případě společně posuzovaných osob a porovnat ho s příjmy stanovenými.

Socialni-davky-a-danove-ulevy

Úlevy pro zdravotně postižené z hlediska daní a poplatků

Zdravotně postižení lidé mohou za splnění určitých podmínek zažádat o vrácení DPH z nákupu osobního automobilu, nemusí kupovat dálniční známku, jsou osvobozeni od poplatků za rozhlas a televizi a mohou využít slevy na telefon, energie či jízdné.

Co se osobního automobilu týče, aby si člověk o slevu na dani mohl požádat, musí mu být zároveň přiznán příspěvek na zvláštní pomůcku, o čemž jsme se zmínili již dříve v tomto článku.

Další úleva od poplatků pro ZP, kteří používají k dopravě automobil, je osvobození od koupi dálniční známky. Tento nárok je zároveň podmíněn držením tzv. parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním handicapem.
 
Jako osoba se zdravotním postižením máte také nárok na slevu na telefonní poplatky, o kterou je třeba žádat u telefonního operátora. Sleva bývá podmíněna držením průkazu ZTP nebo ZTP/P nebo musí být osoba závislá na péči jiné osoby. Pokud máte v domácnosti rádio či televizi, stáváte se automaticky plátci rozhlasových či televizních poplatků.

Nicméně pokud jste handicapovanou osobou, která trpí úplnou nebo praktickou slepotou obou očí nebo žije s úplnou nebo praktickou hluchotou, či sdílíte domácnost s osobou s takovýmto zdravotním postižením, pak se na Vás tato poplatková povinnost nevztahuje. 

Pokud jste držitelem průkazky ZTP či ZTP/P, další zajímavou úsporou je využití slev na zemní plyn či odběr elektrické energie, které nabízejí někteří z poskytovatelů těchto služeb. Mezi poskytovatele, kteří určitou formu slevy z odběru zemního plynu dávají, jsou RWE nebo Pražská plynárenská.

A nezapomeňte také využít slevy z jízdného, např. u Českých drah. Navíc průvodce držitele průkazu ZTP/P se může přepravovat bezplatně a velká výhoda také spočívá v tom, že lze zakoupit jízdenku až přímo ve vlaku bez jakýchkoliv sankcí.

Také soukromé společnosti, jako je Student Agency, poskytují slevy na jízdné pro zdravotně postižené.

Jste-li držitelem některého ze zmíněných průkazů mimořádných výhod, může se Vám vyplatit se vždy zeptat u poskytovatele služeb, zda se na Vás nevztahuje určitá sleva či poplatková úleva.

Může se třeba jednat o slevu ze vstupného na divadelní představení, do kina či  na koncert.

Stipendia pro handicapované

Aktuálně existují v České republice nejen sociální dávky a slevy na dani pro osoby se zdravotním postižením; v posledních letech se také rozšířily možnosti požádat si o studijní stipendium, a proto touto lákavou nabídkou zakončíme dnešní článek.

Například institut CEMI (Central European Management Institut) vyhlašuje každoročně stipendijní program pro handicapované zájemce o studium MBA a LLM.

V letošním roce byli ke studiu vybráni celkem tři stipendisté, kterým byla udělena finanční podpora ve výši necelých 350 000 korun.

Institut CEMI se každoročně snaží usnadnit život těm, pro které není ze zdravotních důvodů snadné dosáhnout vyššího vzdělání. V průběhu přijímacího řízení musí žadatel sepsat svůj životní příběh, ve kterém vysvětlí, jak mu studium na institutu pomůže v jeho další kariéře a jakým způsobem titul využije pro pomoc dalším zdravotně handicapovaným lidem.

Studujete-li vysokou školu a sníte o stáži v zahraničí, ale nejste si jisti Vaším zdravotním stavem, mohla by Vás zaujmout nabídka zahraničního studijního pobytu nebo praktické stáže v rámci programu Erasmus+.

Vaše vysílající škola může požádat Národní agenturu prostřednictvím svého institucionálního koordinátora o dodatečnou finanční podporu nad rámec běžného stipendia programu Erasmus+, čímž se aktivně přispívá k sociálnímu začleňování žáku s handicapem do plného vysokoškolského života se vším všudy.

 

Přestože vývoj integračních programů, které začleňují osoby se zdravotním handicapem do běžného života, zaznamenal za poslední roky úctyhodný vývoj, a tak se mohou osoby se zdravotním znevýhodněním prát s čím dál menším počtem překážek, je třeba neúnavně pokračovat v sociální politice, aby se nerovnost a diskriminace staly opravdu minulostí.