Blog > Říjen 2019 > Asistenční psi pro osoby s handicapem

Asistenční psi pro osoby s handicapem

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Asistenční psi jsou vycvičení k pomáhání handicapovaným lidem. Tím pádem se nejedná pouze o domácího mazlíčka, ale především o praktického pomocníka. Asistenční psi jsou pro svého majitele velkou oporou při zajišťování sebeobsluhy, soběstačnosti a také jsou důležitým přítelem do nepohody.

Asistenční psi pomáhají handicapovaným lidem překonávat každodenní překážky, zvyšují jejich mobilitu a dokážou zčásti nahradit pomoc osobního asistenta či rodinného příslušníka. Teoreticky každý člověk, který žije s fyzickým nebo mentálním postižením, může využít pomoci a společnosti těchto zvířecích asistentů.

New call-to-action

Vlastnosti asistenčních psů

Zdaleka důležitější než rasa psa jsou podstatné jeho vlastnosti. Aby se čtyřnozí přátelé zvládli potloukat každodenními situacemi, měli by být  dostatečně poslušní, klidní, láskyplní a spolehliví.  Mezi další vlastnosti, které ovlivňují kvalitu psí asistence, můžeme zmínit ty následující:

  • Velká schopnost učení se novým věcem
  • Chování, které není agresivní
  • Dobré reagování na zvuky a signály

Mezi ty nejznámější rasy asistenčních a terapeutických psů patří zlatý retrívr, labrador, belgický malinois (inteligentní a fyzicky velice zdatný) a aljašský malamut (věrný, pilný a mírumilovný).

Výcvik asistenčních psů

Výcvik asistenčních a terapeutických psů bývá dlouhý a trvá přibližně šest až dvanáct měsíců. Psi jsou ke svému povolání vybráni již odmalička a svými budoucími pány jsou adoptováni až během nebo po skončení výcviku. Samozřejmě existují také případy, kdy lze vycvičit psa, kterého již handicapovaný člověk vlastní. Některé organizace také pracují s opuštěnými a hlídacími psy, kteří mají dostatek vhodných vlastností k tomu, aby se z nich stali asistenční psi.

Během výcviku se psi učí asistovat svým budoucím majitelům v každodenních aktivitách. Mezi tyto aktivity patří například zajištění pomoci při otevírání a zavírání dveří, zvonění na zvonek u dveří, pomoc při svlékání, oblékání a obouvání se, rozsvěcení a zhasínání světel a pomoc při podávání a přinášení nejrůznějších předmětů. Psi se také naučí zajišťovat pomoc uživatelům invalidních vozíků při vstávání a přemisťování z vozíku do postele či křesla a naučí se manipulovat s mechanickým vozíkem obecně.

Druhy asistenčních psů

  • Asistenční psi pro osoby s tělesným postižením. Jsou vycvičeni především k sbírání a přinášení předmětů, rozsvěcování a zhasínání světel nebo otevírání a zavírání dveří a zásuvek.
  • Asistenční psi pro osoby s postižením sluchového aparátu. Jsou speciálně vycvičeni k rozeznání různých signálů, jako je zvonění zvonku u dveří, zvonění telefonu, pláč dítěte, zvuk poplašného zařízení či budíku. Pes navede majitele k místu, ze kterého zvuk vychází.
  • Asistenční psi pro zrakově postižené osoby, nebo-li vodící psi.
  • Asistenční psi pro krizové situace. Tito psi dělají společnost starším osobám nebo také lidem s cukrovkou či epilepsií. Jsou speciálně vycvičeni k hledání pomoci během krizových situací. 
  • Asistenční a terapeutičtí psi (nejen) pro osoby s autismem. Tento druh terapeutických psů pomůže lidem s autismem dostat se z rušivých a stereotypních situací. Vytváří si ke svým majitelům silné pouto, zlepšují jejich komunikační schopnosti a přináší jim smyslové podněty a bezpečí.
  • Psi pro zvířecí terapii nebo-li animoterapii. Při této alternativní léčbě si člověk vytváří ke zvířeti osobní vztah, který má terapeutické účely. Terapeutičtí psi se využívají především u osob s mentálním handicapem, v ošetřovatelských střediscích, sociálních službách a léčebných centrech pro drogově závislé.

New call-to-action

Jak získám asistenčního psa?

Před tím, než si asistenčního psa pořídíte, je vhodné si promyslet dopad, který bude mít Váš nový čtyřnohý přítel na průběh Vašich každodenních aktivit.  Mnoho handicapovaných osob si často vybírá terapeutické asistenční psy, protože jim nejen poskytují nezbytnou asistenci, ale také jsou věrní a láskyplní společníci.

Pokud jste se pro asistenčního psa opravdu rozhodli, nejdříve si musíte vybrat organizaci, která provádí výcvik psů a zkontaktovat ji. Obvykle je třeba vyplnit  formulář s žádostí o asistenčního psa a poslat ho organizaci, která Vás zařadí do čekací listiny. Když se na Vás dostane řada, obdržíte pozvánku na pohovor a v některých případech budete muset vyplnit vstupní formulář. Výcvikové organizace standardně spolupracují s interdisciplinárním týmem, díky kterému Vám budou na blízku fyzioterapeuti, psychologové a sociální pracovníci, kteří Vám pomohou s přípravou na příchod nového pomocníka do domácnosti.

Po předání asistenčního psa je  povinností každého klienta zůstat v kontaktu s organizaci, která mu psa poskytla. Na webových stránkách organizací, které psy cvičí (například Helppes centrum nebo Pomocné tlapky), se dozvíte o konkrétních požadavcích ohledně žádosti o asistenčního psa, získáte informace o průběhu pohovorů a budou Vám poskytnuty informace o podmínkách zpětné vazby.   

Pokud je Vám tento článek k užitku a sháníte více informací o možnostech, jak si zlepšit mobilitu, navštivte náš blog plný zajímavých tipů, které Vám pomohou ke kvalitnějšímu životu na vozíku. Také na našem webu naleznete širokou nabídku mechanických a elektrických invalidních vozíků. V naší společnosti Medicco se řídíme heslem: Dobré vybavení je základem i těch zdánlivě nemožných změn. Tak neváhejte, navštivte nás a vyzkoušejte si kvalitu našeho zboží osobně.