Blog > Říjen 2018 > Jak objednat "bezbariérový" taxík vhodný pro Vaše přesuny?

Jak objednat "bezbariérový" taxík vhodný pro Vaše přesuny?

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Jestliže najít taxík ve velkém městě je často obtížné, představte si, jaké výzvě se musí postavit osoby s omezenou mobilitou při shánění bezbariérového taxíku. V České republice přibývá sdružení a firem, které nabízejí své služby osobám se zdravotním postižení a provozují adaptované taxíky, do kterých mohou lidé na invalidním vozíku bez problému nastoupit díky vysunovací plošině.

I když množství bezbariérových taxíků zdaleka není dostatečné, doufejme, že v následujících letech tytou důležité služby pro osoby se zdravotním postižením (OZP) budou přibývat, či se jim dokonce dostane celostátní regulace našimi zákony. Stát již v ČR reguluje dopravu osob s handicapem ve vlacích a letadlech. 

New call-to-action

Než si taxi zavoláte, mějte na paměti...

Pokud potřebujete v České republice získat přístupný taxík, nezapomeňte, že každá organizace, provozovatel, město či obec se řídí částečně odlišnými kritérii. Obecně platí, že je třeba taxík objednat předem kvůli omezené kapacitě. Můžete se informovat u místních asociací pro handicapované o nabídce provozovatelů přístupných taxíků nebo můžete kontaktovat magistrát Vašeho města či obce.

A je důležité nezapomenout, že:

  • Mnoho organizací vyžaduje, aby se osoby identifikovaly některým z průkazů OZP, ale najdou se i organizace, které to nevyžadují.
  • Ne všichni provozovatelé Vás zavezou, kamkoli si budete přát. Někteří provozovatelé Vás odvezou pouze k lékaři, úřadům či do školy.

Sdružení a firmy provozující přístupné taxíky v Čechách

Pokud se potřebujete pohybovat po Praze a sháníte přístupné taxi, můžete využít informace sdílené Svazem tělesně postižených v České republice. Na svých stránkách nabízejí aktuální organizace, které v Praze zprostředkovávají dopravu pro osoby se zdravotním postižení.

Obecně zdravotnické spolky a sdružení pro handicapované nabízejí dopravu hlavně do zdravotnických zařízení. Na druhou stranu, někteří soukromí provozovatelé zprostředkují dopravu pro seniory a osoby se zdravotním postižením, kamkoli si budou přát.

Například Senior Doprava se snaží zajištěním dopravy pro seniory a OZP zlepšit jejich možnosti zapojení-se do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti a nabízejí po objednání s předstihem cesty i mimo Prahu. Také Handicap transport provozuje bezbariérové mikrobusy na cesty po Praze i mimo Prahu. Na vozovém parku na Karlínském náměstí se nachází dvacet mikrobusů Mercedes Benz Sprinter, připravené v Vašim službám a přizpůsobené také skupinovým cestám.

Jak-ziskat-pristupny-taxik

Mezi provozovateli v Čechách v jiných městech, kteří Vám nabízí služby přístupných taxíků a bezbariérové dopravy, můžeme zmínit tyto:

  • V Hradci Králové zajišťuje dopravní službu pro osoby se zdravotním postižením DOSIO, o.p.s. nebo-li Dostupné Služby Imobilním Občanům. Sdružení vzniklo již v roce 1996 a poskytuje dopravu zdravotně postiženým.
  • Dopravní podnik města Pardubic si plně uvědomuje důležitost dopravy pro handicapované a kromě stoupajícího množství nízkopodlažních trolejbusů a autobusů nabízí zdravotně postiženým přepravu upraveným přístupným automobilem. Dopravu automobilem si můžete předem objednat na čísle uvedeném na stránkách pardubického dopravního podniku. Všichni držitelé průkazů pro OZP si odvoz mohou objednat, ale osoby používající ortopedický vozík mají přednost před ostatními.
  • Plzeňský městský dopravní podnik, na základě objednávky Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně, zřídil pro osoby s handicapem Plzeňské Senior Taxi, fungující od roku 2014. Podmínkou je průkaz ZTP či ZTP/P a bydliště v Plzni. Dále Cestovní Klub invalidních dobrodruhů v Plzni láká své obyvatele se zdravotním postižením za dobrodružstvím autobusem Karosa 737 C. Do autobusu se bez problémů vejde až 36 cestujících anebo až 12 vozíčkářů a 20 sedících osob. Tak neváhejte a vyjeďte na výlet! 

Zejména služba Senior Taxi pro seniory a zdravotně postižené se postupně dostává do různých končin naší republiky a do menších měst. Služba tohoto přístupného taxi byla nově zavedena například v Zruči nad Sázavou a Světlé nad Sázavou.

New call-to-action

Sdružení a firmy provozující přístupné taxíky na Moravě a ve Slezsku

Také na Moravě a ve Slezsku naleznete spoustu organizací a provozovatelů taxíků pro osoby s omezenou mobilitou. Podíváme se do tří měst, a to do Brna, Ostravy a Olomouce.

  • V Brně je nabídka speciálních automobilů pro osoby s omezenou mobilitou opravdu veliká, podobně jako v Praze. Dopravní podnik města Brna zřizuje služby Senior Busu, které mohou vyhledat držitelé průkazů ZTP a ZTP/P. Zdravotně postižení občané Brna mohou tyto služby použít maximálně šest krát za kalendářní měsíc.  Obyvatelé Brna mohou také například využít služeb Senior Dopravy k cestám nejen k lékaři, ale i za různými jinými soukromými záležitostmi bez limitu jízd.
  •  Ostravská organizace vozíčkářů provozuje alternativní dopravu imobilních osob v rámci projektu ALDIO Ostrava, který funguje od roku 1999. Dopravu po Ostravě i mimo ni si mohou domluvit všichni těžce zdravotně postižení či krátkodobě imobilní osoby, preference je však dána osobám na invalidním vozíku. Můžete vyjet k lékaři, na autobusové či vlakové nádraží, za kulturou nebo kamarády. Vašim nápadům nejsou brány meze. Taxikomfort zajišťuje dopravu pro handicapované mezi Ostravou, Bohumínem, Orlovou a Karvinou a nabízí vyslání přístupných automobilů do jiných obcí.
  • Převoz zdravotně postižených v Olomouci zajišťuje taxislužba Alfa Taxi, specializovaná na převoz vozíčkářů upraveným automobilem s nájezdem. Taxi si můžete nejlépe objednat jeden den s předstihem a služba funguje 24 hodin denně. 

V České republice rostou organizace provozující přístupné automobily doslova jako houby po dešti. Rapidně vzrůstá počet Senior taxíků a magistráty měst a obcí věnují tomuto tématu také čím dál větší pozornost.

Proto se nedivte, pokud za pár měsíců budeme zase o krok dopředu o možností bude více. Tak se nebojte cestovat, vyberte si u naší společnosti Medicco ten správný mechanický či elektrický invalidní vozík podle Vašich potřeb, a zavolejte si ten pravý taxík!