Blog > Červen 2020 > Jak si udržet čistý a vydezinfikovaný vozík

Jak si udržet čistý a vydezinfikovaný vozík

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Správné čištění a dezinfikování invalidního vozíku jsou nepostradatelní spojenci k prodloužení jeho života. Vozík zůstane nejen déle jako nový, ale také je správná hygiena nezbytná pro zamezení šíření bakterií a virů, jako je COVID 19. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila základní rady, jak zamezit šíření tohoto rychle se propagujícího viru. Mezi těmito radami je nutno zmínit sociální odstup, pravidelné mytí rukou a častější čištění povrchů a předmětů, které obvykle používáme. A co se správné hygieny týče, neměly by být opomenuty invalidní vozíky. A to především v období, kdy během postupného uvolňování preventivních omezení proti nákaze koranavirem můžeme trávit více času venku.

Následně se s Vámi podělíme o základní doporučení, jak každodenně dezinfikovat invalidní vozík, a tak předcházet nežádané nákaze.

Jak čistit a dezinfikovat invalidní vozík

Čištění verus dezinfekce

Na úvod podotkněme, že čistit a dezinfikovat není to samé. Během čištění odstraníme povrchovou špínu, ale nezbavíme se úplně všech virů a bakterií. Přesto se ale čištěním snižuje jejich množství, a tím pádem riziko propagace infekcí. 

Když předměty dezinfikujeme, mikroorganismy a bakterie jsou zničeny chemickými produkty. To ovšem nutně neznamená, že povrch předmětu bude čistý. Ale pokud povrch vydezinfikujeme po jeho vyčištění, ujistíme se, že riziko šíření infekcí je ještě více sníženo.

Když budeme postupovat podle tohoto pravidla, vozík nejdříve vyčistíme, a poté vydezinfikujeme povrchovou či sanitární dezinfekcí. Tyto produkty efektivně ničí viry a bakterie. Kvůli vysoké poptávce o dezinfekce vznikly také nové firmy vyrábějící dezinfekční prostředky podle receptury WHO. Čtěte pozorně pokyny k bezpečné a efektivní dezinfekci před použitím jakéhokoliv zakoupeného přípravku.

Správné čištění invalidního vozíku: Rady a doporučení

  • Je důležité vyčistit vozík po každé návštěvě veřejných prostor, jako je supermarket.
  • Veškerý povrch, kterého se člověk dotýká, by se měl ošetřit dezinfekčním sprejem. K tomu je potřeba použít adekvátní dezinfekci na bázi alkoholu. Dezinfekce by měla být v kontaktu s daným povrchem či předmětem minimálně po dobu patnácti minut. Poté je možné považovat povrch za vydezinfikovaný a může se utřít sterilním hadříkem, ručníkem či ubrouskem.
  • Joystick na ovládacím panelu invalidního vozíku se může vyčistit navlhčeným hadříkem v naředěné dezinfekci.
  • Ujistěte se, že po použití dezinfekce se veškerý povrch vozíku opláchne čistou vodou a důkladně se usuší. Úhlavním nepřítelem vozíku je voda. Pokud se vozík důkladně neusuší, mohl by se poškodit. Proto je vhodné čištění vždy provádět lehce navlhčeným hadříkem, ale nikdy ne úplně mokrým.
  • Nepoužívejte ředidla, bělící přípravky, abraziva, syntetické čisticí prostředky, voskové laky nebo aerosol.
  • Podívejte se do manuálu s instrukcemi, kde získáte informace ohledně čištění ovládacího panelu.
  • Nezapomeňte vydezinfikovat loketní opěrky, poháněcí rukojetě a další části vozíku, kterých se běžně dotýkáte. Níže následují ty nejdůležitější součásti vozíku, které by neměly být během čištění opomenuty.

Během dezinfikování mějte na paměti

Po každé návštěvě veřejných prostor se doporučuje kompletní vyčištění podvozku vozíku. Existují ale i další části vozíku jako jsou polštáře, loketní opěrky nebo rámy, které si vyžadují pozornost uživatele, protože se jedná o součásti vozíku, které se nejsnadněji dostanou do kontaktu s viry.  

  • Přední a zadní kola. Pláště kol vozíku jsou v bezprostředním kontaktu se zemí, a tím pádem i s viry a bakteriemi. I když člověk nedezinfikuje vozík každý den, doporučuje se rutinní vyčištění vozíku dezinfekčním gelem po každém návratu domů. V případě, že dezinfekční gel nemáme k dispozici, vystačí voda s mýdlem.
  • Tlačná madla. Další ohnisko potenciální nákazy viry jsou tlačná madla, kterých se mohou dotýkat různí lidé, čímž se snadno přenáší nákaza. Proto je důležité k čištění použít sanitární dezinfekční prostředek, který ničí viry a bakterie.
  • Loketní opěrky. Těch se uživatel vozíku dotýká nejčastěji, proto je nutné opěrky pravidelně dezinfikovat povrchovou či sanitární dezinfekcí.
  • Joystick a poháněcí obruče. Když se pustíme do čištění vozíku, nemůžeme opomenout vydezinfikovat joystick, jedná-li se o elektrický vozík, a poháněcí obruče v případě mechanických vozíků. Ruce se joysticku a obručí dotýkají neustále a díky tomu se na nich může koncentrovat velké množství virů a bakterií.
  • Polštář. Sedící i zádový polštář je také v neustálém kontaktu s tělem uživatele vozíku. Tření a pot mohou podporovat hromadění nežádoucích virů, a proto je nutné polštáře dezinfikovat sanitárním dezinfekčním prostředkem. Ten se nechá patnáct minut účinkovat, a poté se polštáře osuší hadříkem, ubrouskem či kouskem čisté látky.

V případě používání podpůrných pomůcek jako jsou berle či hole je třeba postupovat podle stejných pravidel. Vždy je nutné vydezinfikovat části s největším kontaktem, především po pobytu na veřejných prostorách.

Pokud hledáte další informace ohledně preventivních opatření proti nákaze koronavirem, rádi bychom Vám doporučili náš další článek COVID 19 Rady pro vozíčkáře, ve kterém se s Vámi Peter Axelson podělí o své zkušenosti.