Blog > Červenec 2018 > Handicap v knihách pro děti a mládež

Handicap v knihách pro děti a mládež

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Handicap v literatuře pro děti a mládež: integrální výchova nové generace

Začlenění handicapovaných hrdinů do knih, pohádek a filmů je jeden ze způsobů, jak posílit integraci osob se zdravotním postižením do společnosti, jak předcházet sociálnímu vyloučení, a také jak vysvětlit dětem, že každý člověk je jiný, ale že odlišnost není spojená s méněcenností.

New call-to-action

Co se děti díky knihám o zdravotním postižení naučí?

Je zřejmé, že ačkoli moderní doba zdárně odstraňuje překážky a bariéry a snaží se o rovnocennost všech lidí, stále je „odlišnost“ považována za něco výjimečného. Aby se interakce mezi osobami se zdravotním postižením a bez něj staly co nejpřirozenější, je potřeba budovat sociální začlenění handicapovaných od útlého věku. Čím mladší děti jsou, tím jednodušší je, aby brali setkávání a soužívání s odlišnými kamarády, spolužáky, sousedy nebo jen náhodnými spolucestujícími přirozeně.

 Zahrnutí problematiky odlišnosti do různých zdrojů, na které děti narazí, pomáhá vytvářet správný postoj vůči handicapovaným již od nejútlejšího mládí. Proto právě kniha, která se věnuje této problematice, může být skvělým pomocníkem při vytváření potřebného postoje. Četbou si dítě nejen prožije životní příběh s handicapovaným protagonistou, ale také získá pohled na to, jak se k problematice postižení staví hrdinovo okolí.  Čtenáři se navíc dozvídají o psychologické a sociální stránce problému a jsou schopni si uvědomit rozsah sociálního handicapu, který má na tyto jedince mnohdy ještě větší dopad než postižení samotné. A k tomu dodejme, že dětská literatura týkající se problematiky postižení pomáhá handicapovaným porozumět občas zvláštnímu jednání jejich okolí a doprovází jejich sourozence v jejich statečném pečování o své bratry a sestry, na které často také dopadá sociální handicap. 

New call-to-action

Handicap v knihách pro děti a mládež

V případě, že zrovna hledáte nějakou zajímavou knihu pro svou ratolest, začlenění tematiky handicapu není vůbec špatný nápad. My také zastáváme integrální výchovu nové generace od útlého věku, a proto jsme pro Vás s radostní připravili něco málo o těchto zajímavých knihách, o kterých jste možná ještě neslyšeli. 

Domov pro Marťany (1998)

Román Martiny Drijverové Domov pro Marťany je unikátní kniha oceněná pěti literárními cenami, která usiluje o osvětu problematiky handicapu v dětské literatuře. Kniha se také stala předlohou pro scénář filmu Vojtova archa (2001) v režii Moniky Elšíkové.

Hlavní hrdinkou je desetiletá Michaela, která má mladšího bratra Martina s Downovým syndromem. Lidé se zdravotním postižením a jejich rodiny se často setkávají se sociálními předsudky a žijí v izolaci, což je zároveň tématem této jedinečné knihy, která zůstává svým poselstvím státe aktuální. Na Michaelu dopadá sociální handicap, který vzniká kvůli mentálnímu postižení mladšího bratra a ostatními dětmi je označována jako „debílkova chůva“. Autorka knihy vyjadřuje Martinovu jinakost pomocí „marťanské metafory“, která je pro děti dostatečně symbolická a jednoduše pochopitelná. Martin je „jako z jiné planety,“ ale důležité je, aby se měl se svou rodinou dobře. Ačkoli Martinova mentální i fyzická omezení pečující rodinu vyčerpávají, kniha je optimistická a rodiče se soustředí na možnosti chlapcova budoucího uplatnění. Postava dítěte s Downovým syndromem vyniká jako obohacující prvek a ne jako obtíž.  Prostřednictvím handicapu se ostatní učí sebekázni, solidaritě a toleranci. Publikace je určená čtenářům od osmi let. Knihu najdete např. v knihkupectví Kosmas, Albatros, či Dobrovský.

domov-pro-martany

Řvi potichu, brácho (2016)

Ivona Březinová nás laskavě a citlivě, ale s nezbytným nadhledem seznamuje s příběhem autistického chlapce a jeho okolí, které se s jeho poruchou musí dennodenně vyrovnávat. Knížka dětem ukazuje, že s poruchou autistického spektra se dá žít a že stejně ze všeho nejdůležitější je láska a upřímné porozumění. Kniha získala Zlatou stuhu 2017 a byla nominována na Magnesii Literu.

Jeremy si se světem, v němž žije jeho rodina, příliš nerozumí. Má svůj vlastní svět, který je pestrý, barevný, zábavný, ale prostě jiný. „Můj brácha je jiný. Očichává popelnice, fascinují ho zipy, jídlo musí mít kulatý tvar a v pondělí musíme mít modré triko“, popisuje čtrnáctiletá Pamela svého brášku. Život s ním není procházkou růžovým sadem, ale milující maminka a jeho dvouvaječné dvojče na něj nedají dopustit. Tatínek je sice opustil, ale maminka a sestra statečně a láskyplně bojují, aby sociální pracovnice Jeremyho nedaly do ústavu. Kniha je určena pro čtenáře od 10 let, ale i dospělým má rozhodně co říci. Také tuto knihu snadno zakoupíte v českých knihkupectvích. 

Uzly a pomeranče (2011)

Kniha pro starší děti a mládež Ivy Procházkové zavede čtenáře do horské vesnice v Jeseníkách, kde se odehrávají zdary a nezdary třináctiletého Darka. Příběh o dospívání, zodpovědnosti, odvaze a lásce má však mnohem hlubší charakter, než je pro jeho vrstevníky obvyklé. Darkova maminka zemřela na leukémii, jeho mladší sestra Ema je lehce mentálně postižená, otec ztratil zaměstnání a utápí se v alkoholu. Naděje přichází, když ho otcův dávný přítel přivede na myšlenku pečovat o zanedbané koně a prodávat je se ziskem novým majitelům. Darkova mentálně postižená sestra je nemotorná a nechápavá prvňačka, která zůstala bez maminky a otec na blízku také není. Přesto však jí zůstal bratr, který o ni velmi pečuje a chrání ji.

A jaký je význam uzlů a pomerančů? Uzly vyjadřují maminčina slova, aby si Dark udělal uzel pro důležité věci, které si chce udržel v mysli. A vůně pomerančů symbolizuje Hanku, která Darka očarovala a která Darkovi pomáhá překonávat jeho útrapy. V knize se setkáváme s handicapem malé Emy, ale také se zmrzačenými zvířaty, o které se Dark stará, a kterým navrací život. A tudíž konfrontace různých handicapů a jeho touha pomáhat je jeho dalším motorem vpřed.

uzly-a-pomerance

Mimi a Líza (2017)

Kniha Mimi a Líza napsaná Alexandrou Samelou podle námětu Kataríny Kerekesové a Kataríny Molákové vznikla na Slovensku podle stejnojmenné série animovaných a rozhlasových pohádek a dočkala se velkého ohlasu i pozdějšího pokračování. Do češtiny ji přeložila Radka Svobodová. Kniha velice citlivě přibližuje odlišné vnímání vidomé a nevidomé dívky, ale i to, co mají společné – bezmeznou fantazii. Energická Líza se může díky nevidomé Mimi lecčemu naučit a jejich rozpustilé kamarádství ji nesmírně obohacuje. Setkání s Mimi může v dětech odstranit některé předsudky anebo jen povzbudit jejich zájem o téma zdravotního postižení.

„Tatínek říká, že jsem jeho sluníčko. Ale já jsem sluníčko nikdy neviděla. Jen cítím, jak mě hřeje. Ani svoje hračky nevidím. Ožijí, až když se jich dotknu prsty. To však není zázrak. Víte, já jsem slepá. Svět vidím rukama a ušima, a trochu dokonce i nosem a jazykem,“ představuje se čtenářům sedmiletá Mimi, která se svou vidomou kamarádkou a sousedkou Lízou prožívá jedno dobrodružství za druhým. 

mimi-a-liza


Představili jsme Vám některé z novodobých knih pro děti a mládež týkající se fyzického a mentálního postižení a seznámili jsme se tak s nelehkým bojem jejich hlavních hrdinů. Nezapomínejme, že takových reálných příběhů je na tisíce a čím více s nimi budeme seznamovat naše děti a okolí, tím více budeme pomáhat handicapovaných spoluobčanům k jejich sociální integraci.