Blog > Duben 2020 > Doporučené knihy pojednávající o handicapu

Doporučené knihy pojednávající o handicapu

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Napříč historií literatury se mnoha autorům podařilo vytvořit hlavní postavy založené na vlastní zkušenosti či zkušenosti jejich blízkých a známých. Mistrovsky tak vykreslili jedinečné osobnosti plné života. Následují knihy, které spojuje tématika fyzického či mentálního postižení, jsou toho příkladem.

Světem na vozíku

Caviniho kniha je svědectvím o tom, že i s těžkým  onemocněním, jako je roztroušená skleróza, která ho upoutala na invalidní vozík, je možné žít naplno, a dokonce si i vychutnávat nová dobrodružství. Nemalou roli v jeho životě hraje jeho oddaná žena Silvie. Cavini svým živým, místy i humorným vyprávěním zážitků z cest po různých zemích světa povzbuzuje k podobné aktivitě všechny handicapované čtenáře. Autor se narodil v roce 1935 v Itálii a před 30-ti lety mu byla diagnostikována roztroušená skleróza. Až do svého důchodu v roce 1992 pracoval jako žurnalista a natočil řadu televizních dokumentárních filmů. Při pohybu mu pomáhala nejdříve hůl, později berle a dnes vozík. „Světem na vozíku“ je jeho knižní prvotinou.

Hvězdy nám nepřály

Dojemná a jedinečná kniha vydaná v roce 2012 se brzy stala bestsellerem. Autor knihy John Green nás přivádí do světa mladé Hazel, které byla ve třinácti letech diagnostikována  rakovina štítné žlázy. O tři roky později je její nemoc v posledním stádiu. Hazel začne z donucení rodičů chodit do podpůrné skupiny, kde se schází lidé s rakovinou. Na jednom ze setkání se poznává s okouzlujícím Gusem, který se dostal z rakoviny s amputovanou nohou. Hazel a Gus se spřátelí a nový kamarád v ní probudí znovu chuť žít. A proč se nakonec nezamilovat? Kniha je napsána především pro mladistvé a stala se důležitou tvorbou rozprávějící o handicapu. Autor knihy pracoval jako kaplan v dětské nemocnici, kde se setkával s dětmi trpícími smrtelnými nemocemi.

Osamělost prvočísel

Osamělost prvočísel je Giordanovým prvním románem, který se stal v Itálii bestsellerem s více než milióny výtisků. Kniha byla rovněž přeložena do dalších jazyků a zaznamenala úspěch po celém světě. V českém překladu byla kniha vydána v roce 2009. Paolo Giordano popisuje dětství a dospělost Mattii a Alice, kteří byli v raném stadiu života zasaženi traumatickým prožitkem. Alice si odnesla fyzické jizvy po ošklivé nehodě při lyžování a Mattia si odnesl citové jizvy po zmizení své mentálně postižené sestry, kterou zanechal samotnou v parku, aby mohl jít sám na oslavu narozenin. Tato traumata se v psychické rovině projeví v jejich pozdějším životě: Alice trpí anorexií a Mattia podlehne sebepoškozováním. Ve své samotě se hlavní hrdinové sbližují a prožívají dlouhodobé přátelství. 

Rovný s rovným

Jan Žáček je český spisovatel a režisér, který vydal více jak 22 knih. Rovný s rovným napsal na základě vyprávění Lenky Kohoutové, která pracuje s lidmi s mentálním handicapem. Knížka upozorňuje na to, že lidé s mentálním postižením často nejsou společností bráni jako plnohodnotní občané.

Třináct povídek o mentálně handicapovaných klientech Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická jsou příběhy o lásce a úctě k postiženým, ale i o nenávisti a pohrdání. Kniha je otevřenou výpovědí o životě těchto lidí a vzájemných vztazích s jejich okolím. Někdy až drsnou, jindy vhání slzy do očí. Kniha ukazuje realitu mentálně handicapovaných lidí takovou, jaká je.

Kam jedeme, tati?

Jean-Louis Fournier napsal s nadhledem a cynickým humorem hořký příběh svých dvou těžce tělesně i duševně handicapovaných dětí. Vzpomínky a příhody téměř vždy zamrazí v zádech. Kniha byla oceněna v roce 2008 cenou Prix Femina. Její příběh dojme každého, kdo má vlastní děti nebo zkušenosti s handicapovanými.

Vyhoďme ho z kola ven

Klasická Keseyho kniha, které se dostalo filmové podoby, je příběhem nezkrotného karbaníka, rváče a milovníka života McMurphyho, který se raději nechá prohlásit za duševně chorého, než aby nastoupil do nápravného pracovního tábora a stává se jedním z pacientů sanatoria pro choromyslné.  McMurphy se začne tvrdému režimu centra vzpírat a jeho odvážné nápady vzbuzují u ostatních pacientů obdiv, strach a úctu.

Podivný případ se psem

Mark Haddon vypráví detektivní příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne. Na druhou stranu je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele. Novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

Cesta z mlčení

Viktorie Bartoníčková vypráví příběh o vůli překonat ztrátu řeči po cévní mozkové příhodě. Bývalou letušku postihla po návratu z letní prázdninové cesty cévní mozková příhoda, jejímž následkem je těžká afázie. Hrdinka zůstala uzavřená ve vlastním duševním světě a bez možnosti komunikace s okolím před riskantní operací. Přestože operaci zvládne a vrací se domů, její soupeření s afázií v této chvíli teprve začíná. Za pomoci svých blízkých a s vynaložením velkého úsilí se Viktorie pomalu začíná uzdravovat. Autorka pracovala jako letuška a nyní je zaměstnána na Fakultě sociálních věd UK v Praze. V roce 1997 prodělala cévní mozkovou příhodu. Alžběta Dvořáková pracuje jako editorka a lektorka češtiny pro cizince.

Pokud byste se rádi dozvěděli více o knihách pro děti a mládež nebo o zajímavých filmech, které vypráví o životě handicapovaných lidí, koukněte na náš blog a určitě toho nebudete litovat. O Váš život bez limitů se postarají naše elektrické a mechanické vozíky, se kterými se v pohodlí začtete do napínavých knih nebo si odpočinete u filmu a naberete novou inspiraci.