Blog > Srpen 2019 > Cestování a handicap: Kde najít ty nejlepší rady

Cestování a handicap: Kde najít ty nejlepší rady

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Bezbariérový turismus úspěšně překonává jednu překážku za druhou a existuje čím dál více organizací a dokonce i cestovních agentur, které organizují cesty pro handicapované. V nabídce nalezneme vinařskou turistiku, výlety do přírody a do hor, venkovský turismus, návštěvy světových metropolí a hlavních měst či lenošení na vyhřátých plážích...

Pokud se nezdráháte hledat, snadno objevíte destinaci podle Vašeho vkusu a zároveň dostupnou pro Vaši peněženku. Internet je v dnešní elektronické době plný rad a tipů, mezi kterými lze najít zajímavé plány s podrobnými informacemi o hotelech, letenkách, restauracích, museích, turistických prohlídkách a míst, kde si můžete pronajmout invalidní vozík či skútr.

New call-to-action

Nejlepší tipy pro plánování cesty

Pokud potřebujete individuální cestovatelský plán, do kterého bez problému zapadne Váš handicap, zkuste se rozhlédnout v rozmanité nabídce organizací a cestovních agentur. Tady jsme vybrali několik možností.

  • Bezbatour. Tento projekt cestovní agentury Pestrá cestovka, zaměřený na problematiku cestování s postižením, nabízí největší výběr zájezdů pro handicapované na našem trhu. Projekt vyhledá a shromažďuje informace, které umožňují pohodlně cestovat všem lidem bez rozdílu postižení. Z dlouhodobého hlediska tento inovativní projekt usilujeme o to, aby podobné služby nabízely všechny cestovní kanceláře jako standardní nabídku. Webové stránky Vám mohou poskytnout základní přehled o cestování se speciálními potřebami a mimo jiné zde také naleznete stručný přehled nejoblíbenějších a 100% bezbariérových zájezdů. Finance z provize, kterou agentura získává z prodeje, jdou na podporu zaměstnávání osob s postižením, vzdělávací aktivity a výcvik asistenčních psů.
  • Prague Handicap FriendlyVaše cestovatelské sny Vám splní také agentura Prague Handicap Friendly. V nabídce najdete tematické zájezdy, dovolenou u moře, lázeňské pobyty či asistenci při výletů a pohybu v Praze. Nezávazným vyplněním dotazníku, který naleznete na webových stránkách, Vám Prague Handicap Friendly připraví cestování na míru. Doprava je zajištěna bezbariérovými mikrobusy s odjezdem z Prahy, avšak po dohodě i z jiných míst. Ubytování je bezbariérové a vedoucí zájezdu, zdravotní dozor a asistenti cestují společně se zájezdem.
  • Cestujeme s handicapem. Stránky psané Vláďou Čápem slouží k informování širší veřejnosti o skutečnosti, že i tělesně postižení lidé chtějí a jsou schopni do určité míry svobodně cestovat. Autor patří do této skupiny a rád sdílí se čtenáři své nabyté zkušenosti a postřehy. Dalším účelem těchto stránek je vytvoření vzorového projektu obytného auta vhodného pro vozíčkáře. Takové auto by mělo být výsledkem vzdoru proti okolnostem, které zdravotně postižené po úrazu upoutaly na invalidní vozík. Autor tak dodává odvahu a nápady pro méně zkušené cestovatele na vozíku.

Cestovani-a-handicap-Kde-najit-ty-nejlepsi-rady

  • Online rezervace ubytování po celém světě pro handicapované. Na tento portál se obrací čím dál více zákazníků s poptávkami na zajištění bezbariérového ubytování, protože nalézt ubytování pro klienty s pohybovými problémy bývá náročnější. V nabídce A-HOTEL.com naleznete 800 tisíc hotelů po celém světě, které jsou dostupné pro všechny osoby, ať již zdravé, tak i s různým stupněm fyzického znevýhodnění. Abyste zobrazili bezbariérové pokoje, nejprve je potřeba zadat místo a termín Vašeho plánovaného pobytu. Rezervační systém Vám pak vygeneruje všechny volné hotely, motely, penziony, apartmány a jiné dostupné ubytování. Vlevo ve filtru poté zvolíte položku bezbariérové a zobrazí se Vám tak volné bezbariérové ubytování. Agentura ještě před rezervací ověří bezbariérovost ubytování a odpoví Vám na Vaše možné otázky.
  • Spolek pro podporu cestování handicapovaných, z.s. Projekt disway je mezinárodní komunitní sociální síť pro cestovatele se zdravotním postižením. Hlavním cílem projektu je vytvořit místa, kde si lidé budou moci vyměňovat zkušenosti z cestování a inspirace pro možné výlety a dovolené. Dalším cílem je pak sdružovat zdravotně handicapované. Uživatelé si můžou vytvořit svůj cestovatelský profil a informovat ostatní uživatele z komunity o dostupnosti míst, které zná. Projekt není mapou s body a popisem bezbariérovosti, ale spíše umožňuje předávání osobních zkušeností a motivuje přispěvatele, aby svými články a dojmy ze svých cest pomohli růstu a bezproblémového fungování komunity. Projekt je zároveň propojen na již existující služby a sociální sítě.
  • Publikace Pražské organizace vozíčkářů. Pražská organizace vozíčkářů vydala mimo jiné brožuru Přes bariéry – Informační rozcestník pro snadné putování Prahou, určenou především domácím i zahraničním turistům s pohybovým omezením. Jedná se o trojjazyčnou česko-anglicko-německá publikaci, která je zdrojem odkazů na důležité instituce a informační weby a pomáhá s orientací v Praze obecně. Mezi dalšími publikacemi Pražské organizace vozíčkářů lze zmínit Čtyři pražské vycházky bez bariér či Průvodce přístupností pražských parků.

New call-to-action

Jaké výhody přináší cestování pro Vaše zdraví?

Existuje mnoho studií, které obhajují výhody cestování. Poznávání cizích krajů nám otevírá nové obzory, a tím se z nás stávají ohleduplnější a tolerantnější lidé. Milovníci cestování snadněji překonávají každodenní rutinu, stres a nejistotu. 

Cestovatelé se také naučí oceňovat a žít naplno přítomný okamžik, čelit strachu, zlepšuje se jejich schopnost navazování mezilidských vztahů a získávají nové sociální a komunikační schopnosti. Také jsou samostatnější a rychle reagují na nečekané události a čelí nebojácně potížím. 

Během cestování se rovněž setkáváme sami se sebou, zatímco aktivně pracujeme na zvyšování našeho sebevědomí a sebeúcty. A samozřejmě je třeba ke všem těmto výhodám dodat, že se vrátíme domů s maximálně nabytými baterkami a plni nových a nezapomenutelných zážitků.

Pokud jste světoběžníci a rádi si užíváte své dovolené naplno, ujistěte se, že máte vhodný invalidní vozík, který Vás doprovodí na cestách. V Medicco si vyberete z mnoha lákavých možností. ¿Potřebujete pomoc při výběru vhodného vozíku? Navštivte naše stránky a vyberte si z naší nabídky!