Blog > Březen 2018 > 10 adaptivních sportů pro aktivní život

10 adaptivních sportů pro aktivní život

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Kromě zlepšení fyzické kondice má sportování pozitivní vliv také na psychologický vývoj a náladu, což nepochybně podporuje a zlepšuje kvalitu života. Tento fakt, ve spojení se vznikem a šířením konkrétních sdružení, federací a regulací, činí adaptivní sporty stále atraktivnějšími pro osoby se zdravotním postižením, které je mohou provozovat jak na amatérské, tak i na soutěžní úrovni.

Adaptivní sporty jsou pro všechny

Nutná přizpůsobení jsou u většiny adaptivních sportů minimální, a proto je mohou osoby se zdravotním postižením praktikovat v podstatě bez ztráty jakékoliv původní podstaty daného sportu. Adaptivní druhy sportu mají jak rekreační (volnočasové aktivity s významným terapeutickým účinkem), tak i závodní, výkonnostní podobu prezentovanou kupříkladu na paralympijských hrách.
Jedním ze základních aspektů těchto sportů je přizpůsobení invalidních vozíků a sportovního vybavení. Jak design, tak materiály, s nimiž se při výrobě adaptivních pomůcek pracuje, jsou přizpůsobeny specifickým potřebám každého sportu.

Jaký sport je pro vás ten pravý?

Pokud bychom si položili otázku, kolik adaptivních sportů vlastně existuje, přišli bychom na to, že lze přizpůsobit prakticky všechny individuální i týmové druhy sportů. Předtím, než si vyberete ten pravý druh sportu právě pro vás, popřemýšlejte o tom, co se vám líbí, co vás motivuje a čeho chcete dosáhnout tím, že budete praktikovat daný druh pohybové aktivity. Stejně tak, jako i v mnoha dalších aspektech života, byste měli při nastavování svých cílů pamatovat na hodnoty jako je vytrvalost a úpornost.

Basketbal na vozíku je nejpopulárnější

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších adaptivních sportů s mezinárodními ligami a soutěžemi po celém světě. Basketbal na vozíku vyžaduje od sportovců značné úsilí, protože jak rozměr hřiště, tak výška koše jsou stejné jako v klasickém basketbalu. Sportovní vozíky mohou mít 4 nebo 5 koleček, dvě velké na zadní straně, 2 malé vpředu a obvykle také páté protilehlé kolo vzadu. Jedná se o týmový sport, který povzbuzuje a upevňuje společenské vztahy. Díky širokému záběru a dynamickému růstu popularity dnes naleznete basketbalové kluby a sdružení pro všechny věkové kategorie a úrovně hry takřka v každé zemi.

Basketball.jpg

Cyklistika

Cykloturistika je jedním ze sportů vhodných právě pro osoby s  postižením. Pro tento sport je vhodná kombinace vozíku s přídavným pohonem či jízda na handbiku. Handbike (kolo je oddělené a zcela nezávislé na invalidním vozíku) reprezentované modelem QUICKIE Shark. Jedná se o sportovní variantu na ruční pohon a v závislosti na modelu vám umožní provozovat jak rekreační, tak závodní cyklistiku.

Pokud hledáte model určený spíše pro volnočasové sportování, můžete si zvolit  handbike, který se připojí k vašemu vozíku viz modelová řada Quickie Attitude (můžete si vybrat mezi ruční, hybridní a plně poháněnou verzí).

Banner-attitude.jpeg

Šerm na vozíku

Šerm na vozíku se stal paralympijským sportem v roce 1960 a od sportovců vyžaduje stejné výkony, jako jeho tradiční verze: přesnost, techniku a styl. Vozík je při něm ukotven k podlaze, což umožňuje větší volnost pohybu v pažích. Je to jeden z nejzajímavějších sportů, pokud chcete rozvíjet svou hbitost a reflexy

Tenis na vozíku

Tenis na invalidním vozíku převzal některá pravidla tenisu pro osoby bez zdravotního postižení. Jedná se například o velikost hřiště a typ rakety; pravidla týkající se míče také zůstávají nezměněny. Zajímavou věcí na jeho adaptivní variantě je to, že míč se může odrazit dvakrát a při druhém odrazu může přistát mimo kurt. Díky velké oblibě tohoto sportu existují invalidní vozíky, které jsou speciálně navrženy pro hraní tenisu, jako například invalidní vozík QUICKIE Match Point. 

adaptive-sports-wheelchair-tennis.jpg

Ragby na vozíku

Původně byl tento sport určen pro kvadruplegiky a v mnoha částech světa má již dlouhou tradici. Pokud se chcete dozvědět více o tomto sportu, navštivte webovou stránku Anglické federace zdravotně postižených (EFDS).

Hokej

Daný druh sportu má dvě kategorie: jedna je provozována v manuálním vozíku a druhá v elektrickém invalidním vozíku. Hraje se také se dvěma typy hole: konvenční ruční hokejkou a T-tyčí, která je vybavena plastovými čepelemi umístěnými v přední části vozíku. Hokej je jedním z nejlépe integrovaných adaptivních sportů vůbec a poskytuje lidem s různým stupněm postižení příležitost ke hře!

Plachtění

Ze všech uvedených sportů je plachtění tím, který poskytuje sportovcům nejvíce svobody. Jednou z jeho typických vlastností je řízení lodi pomocí joysticku, který usnadňuje ovládání kormidla a plachet. Máte-li rádi outdoorové sporty, je adaptivní plachtění dobrým způsobem, jak ověřit své dovednosti při rychlé plavbě moři. Navíc vám přináší nesrovnatelný pocit nezávislosti.

adaptive-sports-para-sailing.jpg

Slalom

Pokud se rozhodnete praktikovat právě tento sport, musíte využívat nejen svou fyzickou sílu, ale také svou schopnost soustředit se. Slalom pro vozíčkáře je sport, který se praktikuje ve sportovních halách, nebo pokud to počasí dovolí, v otevřených prostorách, a spočívá v překonávání řady překážek podél hřiště. Slalom je rozdělen do dvou částí: jedné povinné a jedné volné, proměnlivé pro každý závod. Díky tomu lze dráhu snadno přizpůsobit pro různé výkonnostní úrovně. Tip: trénujte a zdokonalte se v kurzu v co nejkratším čase, abyste mohli v tomto sportu vyniknout.

Tanec

Pokud hledáte sportovní aktivitu, při které si můžete současně zacvičit a vylepšit své výrazové a dramatické schopnosti, je adaptivní tanec to pravé. Jeho popularita a úspěchy již dosahují takových rozměrů, že má vlastní pravidla. Každý si v něm může najít svůj styl, ať už se vám líbí tango, valčík, cha-cha nebo svižnější Zumba. Stručně řečeno, je to zábavný sport, který lze praktikovat po celý rok, kdekoliv a s kýmkoliv.

Adrenalinové sporty

Lyžování, motokáry nebo paragliding jsou některé z mnoha adaptivních sportů, které vám dávají šanci získat skvělé zážitky, objevovat svět a bavit se s přáteli. Zvolte si místo a zvolte zážitek, protože pouze a jen vy můžete vymezit hranice a pravidla vašeho života.

Váš adaptivní sport a vhodný invalidní vozík

Sportování je dobré pro vaše zdraví, jak fyzické, tak i duševní, bez ohledu na to, zda máte zdravotní postižení, nebo ne. V našem článku jste sami měli tu možnost zjistit, že mnoho sportů sotva mění svá pravidla, pokud jde o jejich přizpůsobení na adaptivní formu. Abyste z nich měli ještě větší radost, musíte mít správné vybavení, které vám umožní sportovat bez dalších omezení.

V současné době existuje široká škála invalidních vozíků a sportovních potřeb vyvinutých speciálně pro různé adaptivní sporty, jako jsou produkty společnosti Sunrise Medical pod značkami RGK a Quickie. Najděte model, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a získejte nejlepší výkon na trati i mimo ni!
Prohlédněte si řadu sportovních vozíků Quickie zde.