Blog > Prosinec 2018 > Adaptivní plavání: Zajímavosti ze světa tohoto populárního sportu

Adaptivní plavání: Zajímavosti ze světa tohoto populárního sportu

Uverejnen:

sdílet:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Stažení PDF

Adaptivní plavání je jednou z nejsledovanějších paralympijských disciplín, která se jako jedna z mála nepřetržitě objevuje na seznamu her již od jejich vzniku v Římě v roce 1960.  

K tomuto úctyhodnému výkonu přispěl mimo jiné i vznik mnoha bezbariérových bazénů, které napomáhají popularizaci tohoto komplexního sportu stimulujícího celé tělo.

Výhody adaptivního plavání

Vodním hrátkám se aktivně věnovali již ve starověkém Egyptě. Místní obyvatelé využívali vodní aktivity k léčbě osob s problémy pohybového aparátu, u kterých posléze docházelo ke zlepšení jejich nezávislosti a bezpečnosti při pohybu ve vodě.

Pokud k tomu přidáme ještě fakt, že adaptivní plavání je aerobním sportem, který zapojuje všechny svaly lidského těla (a má tak vliv na jejich zpevnění a tonus), máme k dispozici sport, díky kterému získáte sílu a odolnost. Navíc se po cvičení budete cítit uvolněně.

Jedná se o sport, který zlepšuje základní fyzické schopnosti a je alternativou k fyziologické a / nebo psychologické rehabilitaci mnohých lidí zotavujících se po nemoci nebo úrazu.

Navíc, jako každý jiný sport, lze i adaptivní plavání využít k podpoře integrace osob se zdravotním postižením a zlepšení jejich společenských vztahů. K tomu slouží vzdělávací aktivity ve speciálně upravených bazénech, které mají za cíl posílení sebevědomí účastníka, zvyšování povědomí o osobním potenciálu, nebo slouží jako hnací síla pro překonání obav a osobních překážek.

Takže, ať už chcete být ve formě, hledáte závodní sport či máte jiný zájem, je adaptivní plavání sportem, který praktikujícím sportovcům přináší celou řadu výhod.

Kategorie a klasifikace

Adaptivní plavání je spolu s atletikou, basketbalem, šermem na vozíku, šipkami, kulečníkem, lukostřelbou a stolním tenisem jedním z osmi sportů, které se na paralympijských hrách objevují už od prvopočátku.

Sportovci všech výkonnostních skupin s nejrůznějším zdravotním postižením mohou soutěžit ve stejných plaveckých stylech a kategoriích, jako v případě konvenčních plavců – volný styl, prsa, znak a motýlek – a na prakticky stejných vzdálenostech (bazén s dráhou o délce 50 metrů, soutěžní vzdálenosti 50/100/400 metrů).

Zdravotně znevýhodnění sportovci jsou klasifikováni podle toho, do jaké míry jejich postižení ovlivňuje samotné provedení určitého plaveckého stylu.

Kategorie S1 až S10 jsou určeny pro plavce s tělesným postižením, přičemž mozková obrna spadá pro svoji značnou závažnost do kategorie S1 a do S10 se zařazují sportovci s lehkým postižením.

Kategorie S11 je vyhrazena pro nevidomé, S12 a S13 pro zrakově postižené a S14 pro mentálně postižené.

"S" označuje volný styl, znak a motýlka, zatímco "SB" se používá pro označení prsou. V této kategorii někteří tělesně postižení plavci soutěží v nižší třídě, protože jsou více zatíženy dolní končetiny.

Stejné pravidlo se používá pro kategorii "SM" (týká se polohového závodu).

Zajímavosti ze světa bezbariérových bazénů

Pro praktikování tohoto sportu jsou nezbytné přístupné bazény, protože je třeba, aby někteří uživatelé byli spuštěni do vody za pomoci jeřábu. Jinak tyto sportoviště nevyžadují mnoho úprav, i když v některých případech je možné použít další vybavení, jako jsou ramenní a flotační pásy.

Pro každého plavce je jedním z klíčových momentů samotný start závodu; ten může být zahájen ze tří pozic: ve stoje, v sedě nebo přímo z vody.

Kromě toho jsou bazény upravené pro adaptivní plavání na okrajích, stěnách a na dně opatřeny prošívanými konstrukcemi a nevidomí plavci a závodníci se zrakovým postižením jsou informováni o jejich umístění (zejména o vzdálenosti od těchto konstrukcí), takže mohou provádět otočky bezpečně a s velkou přesností.

Paralympijští plavci napříč historií

Nejznámější paralympijskou sportovkyní všech dob je americká plavkyně Trischa Zorn, zrakově postižená sportovkyně a držitelka rekordu v počtu získaných medailí – celkově jich má 51 ze 7 paralympijských disciplín (41 zlatých, 9 stříbrných a 5 bronzových). Trischa je zároveň držitelkou rekordu v počtu zlatých medailí získaných na jedněch hrách – jejích 12 zlatých medailí z paralympiády v Soulu z roku 1988 doposud nikdo nepřekonal.

Další sportovkyní, která má na svém kontě zajímavé rekordy, je Francouzka Béatrice Hessová. Tuto plavkyni v její cestě za vysněným cílem nezastavila ani mozková obrna a ona tak dnes může hrdě nosit zaslouženou přezdívku "Torpédo". Na Paralympiádě v Sydney překonala hned 9 světových rekordů.

 Obě jsou následovány mladou australskou plaveckou hvězdou Jacqueline Freneyovou, která je odbornou veřejností považována za jednu z nejlepších plavkyň v historii. Jacqueline získala na hrách v Londýně v roce 2012 neuvěřitelných 8 zlatých medailí.

Jako další zde představíme španělskou plavkyni Teresu Peralesovou. Po neuropatii, která ji zanechala paralyzovanou od pasu dolů, se naučila plavat. Sama toto období nazývá "dobrodružstvím", které jí umožnilo účastnit se posledních čtyř paralympijských her a vyhrát zde 26 medailí (7 zlatých, 9 stříbrných a 10 bronzových).

Všichni tito sportovci jsou živoucími příklady toho, jak lze překonat zdravotní postižení. Ještě důležitější je však to, že k radosti z pohybu rozhodně nemusíte tento sport provozovat na nejvyšší úrovni. Tak co, máte chuť zkusit ho také?